Purée pietruszkowe – smaczne i zdrowe. Przepisy, dodatki

Puree z pietruszki w miseczce
annick vanderschelden photography / Getty Images
Źródło: Moment RF
Korzeń pietruszki ma charakterystyczny smak i aromat. Przez to nie jest często wykorzystywany w kuchni – jeżeli już, to jako dopełnienie rosołu lub składnik sałatki. Czas to zmienić, ponieważ jego potencjał można wykorzystać w innych daniach. Purée z pietruszki idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, zastępując lub urozmaicając swój ziemniaczany odpowiednik.

Przepis na klasyczne purée pietruszkowe jest banalnie prosty, a dodatkowe składniki nie ujmują mu łatwości wykonania.

Purée z pietruszki – przepis klasyczny

Purée pietruszkowe jest tak łatwe w przygotowaniu, jak to bardzo dobrze znane nam – klasyczne purée ziemniaczane. Jest ono jednak intensywniejsze w smaku, przez co nie je się go w sporej ilości.

Aby przygotować 4 porcje purée, potrzebujemy:

· 4 duże korzenie pietruszki,

· 2 łyżki masła,

· sól,

· pieprz.

Przygotowanie:

Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w równą kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 10-15 minut, w zależności od rozmiaru kawałków). Odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Kolejnym krokiem jest dokładne zblendowanie warzyw na gładki krem (można także użyć tłuczka do ziemniaków, praski czy maszynki do mielenia). Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie przesmażamy przez kilka minut purée na patelni, aby zredukować je i nadać mu aromat. Pyszne purée z pietruszki gotowe! Podajemy je z natką pietruszki jako dodatek do dania głównego.

Odrobina szaleństwa w kuchni, czyli purée pietruszkowe na 3 sposoby

Przepis na purée z pietruszki i ziemniaka

Składniki na 4 porcje:

· 2 duże korzenie pietruszki,

· 1 cebula,

· 4 średnie ziemniaki,

· 3 łyżki masła,

· sól (różowa),

· pieprz zielony,

· szczypta gałki muszkatołowej,

· czarny sezam (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie korzeń pietruszki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa podduszamy do miękkości na maśle. Wraz z ugotowanymi ziemniaki przekładamy je do miski i dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem na stół warto posypać danie czarnym sezamem, który nada charakterystycznego aromatu.

W tym przepisie na purée pietruszkowe z dodatkiem ziemniaków można z powodzeniem użyć batatów. Na 4 porcje używamy: 2 korzenie pietruszki i ½ dużego batata. Warzywa można ugotować razem w osolonej wodzie. Natomiast całą resztę wykonujemy tak, jak w przepisie powyżej.

Purée z pietruszki i selera

Warzywa korzeniowe mają to do siebie, że idealnie się komponują i uzupełniają – zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych przypraw. To właśnie dzięki nim purée pietruszkowe z selerem jest tak pyszne.

Składniki na 4-6 porcji:

· 2 średniej wielkości selery,

· 2 korzenie pietruszki,

· 2 łyżeczki soku z cytryny,

· 4 ząbki czosnku,

· 2 czerwone cebule,

· 1 łyżeczka kozieradki,

· ½ łyżeczki kurkumy,

· 4 łyżki koperku,

· 4 łyżki oleju rzepakowego,

· sól.

Przygotowanie:

Seler i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek drobno szatkujemy. Na patelni z olejem rzepakowym szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Ugotowany seler i pietruszkę odcedzamy, przyprawiamy i dokładnie rozgniatamy. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i koperek. Dokładnie mieszamy.

Purée z pietruszki i gruszki

Połączenie lekko mdłej i gorzkiej w smaku pietruszki ze słodką gruszką niektórym może wydawać się dziwne. Pietruszka i gruszka idealnie jednak komponują się w puszystym purée. Sprawdźcie sami!

Aby przygotować 4 porcje, potrzebujemy:

· 3 średnie korzenie pietruszki,

· 4 ziemniaki,

· 1,5 średniej gruszki,

· dwa kubki mleka,

· dwie łyżki masła,

· sól,

· biały pieprz,

· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Pietruszkę oraz ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy mlekiem. Dolewam wody, by całe warzywa były przykryte płynem. Gotujemy je do miękkości (trwa to około 20-25 minut). Gdy warzywa będą al dente , około 5-7 minut przed końcem gotowania do warzyw dodajemy obraną ze skórki, pokrojoną w kostkę gruszkę. Po tym czasie odcedzamy ugotowane warzywa z gruszką, przyprawiamy i rozgniatamy na gładką masę.

Do czego serwować purée pietruszkowe?

Jak wspomnieliśmy, purée z pietruszki może z powodzeniem zastąpić klasyczne, znane nam od lat purée ziemniaczane , dlatego można podawać je do głównego dania. Bardzo dobrze komponuje się z lekko słodkimi daniami np. żeberkami na miodzie czy wątróbką z jabłkiem. Można je także serwować z łososiem (pieczonym lub grillowanym). Purée pietruszkowe jest także świetnym dodatkiem do baraniny i kurczaka . Mimo swojego charakterystycznego smaku i aromatu jest to bardzo uniwersalny dodatek.

Dlaczego warto jeść purée z pietruszki?

Purée z pietruszki, a także surowy korzeń pietruszki są traktowane w naszych kuchniach po macoszemu. Rzadko po nie sięgamy, a jeżeli już to w skąpych ilościach. Popełniamy błąd, ponieważ to warzywo korzeniowe jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Korzeń pietruszki ma świetny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu: ułatwia trawienie, ma właściwości moczopędne, łagodzi nerwobóle, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mimo swoich prozdrowotnych właściwości korzeń pietruszki w sporych ilościach nie jest polecany kobietom w ciąży. Wszystko ze względu na zawartość apiolu, który może działać rozkurczowo na mięśnie macicy.

Zobacz film: Zupa z pietruszki.

Zobacz film: Zupa z pietruszki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości