Korzeń mniszka lekarskiego służy do przyrządzenia naparów, odwarów i nalewek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale istnieje także możliwość zakupu gotowej herbatki z korzenia mniszka lekarskiego.
Korzeń mniszka lekarskiego – zbiór, suszenie i skład
Mniszek lekarski to znana wszystkim roślina, którą często widzi się przy drogach i w ogrodach. W ziołolecznictwie najczęściej wykorzystywany jest korzeń mniszka lekarskiego. Kiedy zbierać korzeń mniszka? Należy robić to jesienią, zbiera się wtedy korzenie starszych roślin. Po wykopaniu, trzeba je dokładnie umyć, ostrożnie usunąć nadziemne części mniszka i wysuszyć. Istotne są warunki, w jakich należy przeprowadzić ostatni z wymienionych etapów przygotowywania do użytku. Jak zatem suszyć korzeń mniszka lekarskiego? Suszy się go w suszarni ogrzewanej lub w warunkach naturalnych, w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Suszony w ten sposób korzeń mniszka można przechowywać do 12 miesięcy.
Właściwości korzenia mniszka lekarskiego są zasługą znajdujących się w nim składników, czyli:
- inuliny, mającej wpływ na florę bakteryjną jelit,
- fitosteroli, zmniejszających poziom cholesterolu we krwi,
- trójterpenów, działających przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Korzeń mniszka lekarskiego niezawodny na raka
Prowadzone w Kanadzie badania wykazały, że znajdujące się w korzeniu mniszka składniki pozytywnie oddziałują na komórki rakowe. Stwierdzono, że korzeń mniszka może być skuteczniejszy niż chemioterapia, ponieważ zabija wyłącznie komórki nowotworowe. Liście mniszka zaleca się stosować na raka piersi i prostaty, natomiast korzeń mniszka lekarskiego wspomaga leczenie czerniaka i białaczki. Wyciąg z korzenia mniszka sprawia, że komórki nowotworowe podlegają naturalnemu obumieraniu i są usuwane z organizmu. Co najważniejsze, korzeń mniszka lekarskiego nie ma negatywnego wpływu na funkcjonowanie organizmu.
Inne właściwości lecznicze korzenia mniszka lekarskiego
Lecznicze właściwości korzenia mniszka lekarskiego wykorzystywane są również u pacjentów, u których występują zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby. Zwiększając ilość wydzielanej żółci, wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego reguluje funkcjonowanie wątroby. Co więcej, obecne w wyciągu składniki mają korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki.
Korzeń mniszka lekarskiego ma działanie moczopędne. Mniszek zwiększa przesączanie w kłębkach nerkowych, dzięki czemu jest wykorzystywany w leczeniu pacjentów z obrzękami spowodowanymi nieodpowiednią pracą nerek i zaburzeniami krążenia. Zalecany jest również w terapii niedokrwistości i przy ogólnym osłabieniu organizmu.
Korzeń mniszka lekarskiego znalazł zastosowanie u osób chorych na cukrzycę. Zaobserwowano, że we wczesnych etapach choroby wyciąg z korzenia obniża poziom glukozy we krwi. Wszystko dzięki inulinie, która spowalnia wchłanianie cukrów prostych z układu pokarmowego, a tym samym ma korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Co jest istotne, szczególnie dla osób starających się schudnąć, znajdująca się w korzeniu mniszka inulina cechuje się niską kalorycznością (150 kcal/100 g). Jest ona również 10-krotnie mniej słodka niż zwykły biały cukier. Ponadto korzeń mniszka lekarskiego zmniejsza apetyt i zwiększa uczucie sytości. Właściwości korzenia mniszka mogą zatem wykorzystać osoby odchudzające się. Korzeń mniszka lekarskiego może ułatwić walkę z epidemią nadwagi i otyłości, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Korzeń mniszka – jak przyrządzać i spożywać
Z korzenia mniszka przygotowuje się napary i odwary. Do sporządzenia naparu potrzebne są dwie łyżeczki posiekanego korzenia, który dodaje się do zagotowanej wody (1 l). Około minutę po połączeniu obu składników garnek zestawia się z ognia i odstawia na 40 minut. Osoby, które chciałaby samodzielnie przygotować napar, zastanawiają się zapewne, gdzie można kupić korzeń mniszka. Nie trzeba szukać daleko, można go znaleźć na półkach sklepów zielarskich, ze zdrową żywnością, sklepach internetowych. Znaleźć tam można również gotową herbatę z korzenia mniszka lekarskiego. Jak przygotować odwar? Do jego sporządzenia potrzebne są dwie łyżki rozdrobnionych korzeni, które zalewa się połową litra wrzącej wody. Oba składniki gotuje się na wolnym ogniu około 10 minut.
Natomiast do przyrządzenia nalewki z korzenia mniszka lekarskiego potrzeba 50 g suszonych korzeni, które zalewa się wytrawnym białym winem (750 ml). Taką mieszaninę odstawia się na 2 tygodnie, po czym odcedza.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia mniszka lekarskiego
Przeciwwskazaniem do stosowania korzenia mniszka lekarskiego jest choroba wrzodowa żołądka, nie zaleca się też go osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Warto również dodać, że stosowanie mniszka nie może zastąpić terapii zalecanej przez lekarza specjalistę.
Zobacz wideo: Mniszek lekarski... nie tylko dla mnichów
Zobacz także:
- Miód majowy - czyli syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić i jakie ma właściwości?
- Sałatka z mniszka lekarskiego i mniszek smażony na oliwie. Mlecz i mniszek – podobieństwa i różnice
- Sprawdzone przepisy na domowe syropy: na odporność, wzmocnienie i kaszel
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images