Biała zapiekanka z kurczakiem i fasolą
Składniki:
1op tortilli pszennej
3 piersi z kurczaka
400g ser tarty typu mozzarella
100g masło
100g mąka
Ok 500ml mleka
200ml jogurtu greckiego
2 puszki fasoli białej
Sól, pieprz biały, kminek mielony
2szt Papryki zielonej
2szt dojrzałego avocado
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i zalewamy wrzącym mlekiem. Zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy solą, pieprzem białym i kminkiem. Paprykę pieczemy, pozbawiamy skóry i miksujemy, dodajemy do sosu. Kurczaka gotujemy i rwiemy na drobne kawałki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy pierwszą warstwę z tortilli. Na tortillę wykładamy porcję sosu, fasolę, kurczaka, ser i ponownie tortillę. Wierzch smarujemy sosem, posypujemy suto serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i zapiekamy. Wierzch zapiekanki posypujemy pokrojonym avocado i natką.
Mała zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i kukurydzą
Składniki:
600g mięsa mielonego z szynki
1szt cebuli
Natka pietruszki,
Sól, pieprz, kolendra mielona
100g sera tartego bursztyn
Mięso łączymy z w/w składnikami. Foremki do wypieku muffinów smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i wykładamy mięsem.
150g ryżu basmati
2szt marchwi
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
Olej do smażenia
3 żółtka
200g sera typu mozzarella
Świeża bazylia
1 puszka pomidorów pelati
Szczypiorek
Przygotowanie:
Pomidory zagotowujemy z 400 ml wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, marchew i seler naciowy. Do przesmażonych warzyw dodajemy surowy ryż, chwilę smażymy i dodajemy partiami gorące pomidory. Kiedy tylko ryż będzie prawie miękki, odstawimy do przestudzenia. Dodajemy ser, bazylię świeżą i żółtka. Mieszamy i ryżem wypełniamy miseczki z mięsa. Posypujemy suto serem pozostałym, kukurydzą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Przed podaniem zapiekanki posypujemy szczypiorkiem.
Słodka makaronowa z twarogiem i malinami
Składniki:
1 op. makaronu spaghetti
100g masła
200g cukru
3 jajka
500g sera twarogowego
150ml śmietanki 30%
Bułka tarta
400g malin mrożonych lub innych owoców
1szt cytryna
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem szczypty soli, cukru wanilinowego i skórki z cytryny.Masło ucieramy z połową cukru, dodajemy ser stopniowo, żółtka. Masę łączymy z makaronem, śmietanką i ubitymi białkami z pozostałym cukrem. Wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zapieczenia, podajemy posypane malinami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN