Kaczka w sosie z jabłkami i śliwkami. Idealna na sylwestra!

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.

Sery regionalne smażone z dodatkiem śliwek wędzonych

Ser typu oscypek lub gołka pokroić w grube plastry ok 1 cm, smażyć na grillu lub patelni, położyć na sałacie rukola, skropić oliwą z oliwą, dodać śliwki zawijane boczkiem, posypać grubo mielonym pieprzem, dodać miodowy dressing.

Ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig

Pokroić ser w plasterki ok 2 cm, upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C, usmażyć na patelni, z upieczonej dyni przygotować mus z dodatkiem imbiru.

Bagietkę lub białe tostowe pieczywo pokroić w grube kromki, obsmażyć na patelni, nałożyć na kromki mus z dyni, skropić oliwą cytrynową,dodać sos z gruszek i fig.

Przygotowanie sosu:

Zmiksować ugotowane w białym winie gruszkę, figę, dodać odrobinę musztardy, 2 łyżki miodu. Użyć 1/2 lub 2/3

Carpaccio z buraka z serem owczym

Upieczonego buraka pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu, skropić oliwą cytrynową, grubo mielonym pieprzem, posypać pokrojonymi grzybkami marynowanymi i kruszonym serem owczym.

Śledź bałtycki z sałatką

Z upieczonego buraka i gruszki przygotować sałatkę, składniki drobno pokroić, doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.

Na sałatce ułożyć śledzia, na nim śmietanę, krem fraiche/kleks i posypać karmelizowanymi w miodzie igłami sosny.

Kaczka w sosie z jabłkami i śliwkami

Fileta z kaczki ugotowanego metodą souvide lub konfitowanego w tłuszczu obsmażyć na maśle na złoty kolor.

Z ugotowanych śliwek i wina czerwonego przygotować sos.

Sos rozciągnąć na talerzu, ułożyć fileta z kaczki, posypać krojonymi, smażonymi jabłkami - jako dodatek można podać kluski śląskie, kopytka lub ziemniaki.

Domowy pasztet z mięs cielęcych, wieprzowych i wątróbki

Przygotować pasztet, dodając w okresie świątecznym żurawinę, suszone śliwki.

Możemy go podać jako danie na Sylwestra lub Nowy Rok serwując wraz z sosem cumberland, chrzanem, sosem jabłkowym z chili.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!