Sery regionalne smażone z dodatkiem śliwek wędzonych
Ser typu oscypek lub gołka pokroić w grube plastry ok 1 cm, smażyć na grillu lub patelni, położyć na sałacie rukola, skropić oliwą z oliwą, dodać śliwki zawijane boczkiem, posypać grubo mielonym pieprzem, dodać miodowy dressing.
Ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig
Pokroić ser w plasterki ok 2 cm, upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C, usmażyć na patelni, z upieczonej dyni przygotować mus z dodatkiem imbiru.
Bagietkę lub białe tostowe pieczywo pokroić w grube kromki, obsmażyć na patelni, nałożyć na kromki mus z dyni, skropić oliwą cytrynową,dodać sos z gruszek i fig.
Przygotowanie sosu:
Zmiksować ugotowane w białym winie gruszkę, figę, dodać odrobinę musztardy, 2 łyżki miodu. Użyć 1/2 lub 2/3
Carpaccio z buraka z serem owczym
Upieczonego buraka pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu, skropić oliwą cytrynową, grubo mielonym pieprzem, posypać pokrojonymi grzybkami marynowanymi i kruszonym serem owczym.
Śledź bałtycki z sałatką
Z upieczonego buraka i gruszki przygotować sałatkę, składniki drobno pokroić, doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku.
Na sałatce ułożyć śledzia, na nim śmietanę, krem fraiche/kleks i posypać karmelizowanymi w miodzie igłami sosny.
Kaczka w sosie z jabłkami i śliwkami
Fileta z kaczki ugotowanego metodą souvide lub konfitowanego w tłuszczu obsmażyć na maśle na złoty kolor.
Z ugotowanych śliwek i wina czerwonego przygotować sos.
Sos rozciągnąć na talerzu, ułożyć fileta z kaczki, posypać krojonymi, smażonymi jabłkami - jako dodatek można podać kluski śląskie, kopytka lub ziemniaki.
Domowy pasztet z mięs cielęcych, wieprzowych i wątróbki
Przygotować pasztet, dodając w okresie świątecznym żurawinę, suszone śliwki.
Możemy go podać jako danie na Sylwestra lub Nowy Rok serwując wraz z sosem cumberland, chrzanem, sosem jabłkowym z chili.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN