Pomidorowa. Z ryżem czy makaronem?

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski ugotował uwielbianą przez większość z nas pomidorową. Piotr proponuje klasyczną zupę, ale zamiast tradycyjnego ryżu, kulki ryżowe z rozpływającym się serem w środku. Co powiecie na zupę pomidorową z pieczonymi warzywami oraz pomidorową a'la pizzę?

Klasyczna pomidorowa z „ryżem”

Składniki:

800 g przecieru pomidorowego passatty

2 litry rosołu

Sól i pieprz

Kulki ryżowe:

200 g ryżu do risotto

Duża garść tartego parmezanu

3 jajka

Bułka tarta

200 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Zagotować rosół i dodać do niego przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Kulki ryżowe:

Ryż ugotować do miękkości żeby zaczął się kleić, wystudzić. Zimny ryż wymieszać z parmezanem i jednym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku olej. Pozostałe jajka rozkłócić w miseczce a bułkę wysypać na talerz.

Z ryżu formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać w jajku a następnie w bułce. Smażyć po 2-3 kulki na rozgrzanym ogniu aż zrobią się złoto-brązowe.

Wyłożyć na talerz po 2 kulki i zalać zupą.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami

Składniki:

0,5 kg miąższu z dyni

1 czerwona papryka

1 cebula

4 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Cytryna

1 litr przecieru pomidorowego passaty

Grzanki:

4 łyżki pesto

4 kromki czerstwego chleba

1 kula mozzarelli

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.

Dynię, paprykę i cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć z nieobranymi ząbkami czosnku na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie podgrzać przecier pomidorowy. Warzywa zmiksować w malakserze lub blenderem na gładki krem i dodać do pomidorów. Wymieszać i razem jeszcze gotować kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zupę przelać do misek. Chleb posmarować pesto i ułożyć na zupie, z wierzchu posypać porwanymi kawałkami sera i wstawić do już rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę na 5-7 minut.

Pomidorowa a'la pizza

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 zielona papryka

8 pieczarek

12 plasterków dobrego salami

400 ml przecieru pomidorowego

1 litr rosołu drobiowego lub wody

Oregano

Sól i pieprz

Tarta mozzarella do podania

Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekać i podsmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki pokrojone z plasterki. Wszystko razem podsmażyć. Pod koniec dodać salami pokrojone w paski. Całość zalać rosołem lub wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10-15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Przed podaniem posypać tartą mozzarellą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości