Klasyczna pomidorowa z „ryżem”
Składniki:
800 g przecieru pomidorowego passatty
2 litry rosołu
Sól i pieprz
Kulki ryżowe:
200 g ryżu do risotto
Duża garść tartego parmezanu
3 jajka
Bułka tarta
200 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagotować rosół i dodać do niego przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Kulki ryżowe:
Ryż ugotować do miękkości żeby zaczął się kleić, wystudzić. Zimny ryż wymieszać z parmezanem i jednym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W tym czasie rozgrzać w małym rondelku olej. Pozostałe jajka rozkłócić w miseczce a bułkę wysypać na talerz.
Z ryżu formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać w jajku a następnie w bułce. Smażyć po 2-3 kulki na rozgrzanym ogniu aż zrobią się złoto-brązowe.
Wyłożyć na talerz po 2 kulki i zalać zupą.
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami
Składniki:
0,5 kg miąższu z dyni
1 czerwona papryka
1 cebula
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Cytryna
1 litr przecieru pomidorowego passaty
Grzanki:
4 łyżki pesto
4 kromki czerstwego chleba
1 kula mozzarelli
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Dynię, paprykę i cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć z nieobranymi ząbkami czosnku na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie podgrzać przecier pomidorowy. Warzywa zmiksować w malakserze lub blenderem na gładki krem i dodać do pomidorów. Wymieszać i razem jeszcze gotować kilkanaście minut. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zupę przelać do misek. Chleb posmarować pesto i ułożyć na zupie, z wierzchu posypać porwanymi kawałkami sera i wstawić do już rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę na 5-7 minut.
Pomidorowa a'la pizza
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 zielona papryka
8 pieczarek
12 plasterków dobrego salami
400 ml przecieru pomidorowego
1 litr rosołu drobiowego lub wody
Oregano
Sól i pieprz
Tarta mozzarella do podania
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i podsmażyć z czosnkiem na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki pokrojone z plasterki. Wszystko razem podsmażyć. Pod koniec dodać salami pokrojone w paski. Całość zalać rosołem lub wodą i gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 10-15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Przed podaniem posypać tartą mozzarellą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN