Na zdrowe śniadanie: owsianka słodka z chia

W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Maja Sobczak przygotowała propozycje zdrowych dań, które możemy serwować w czerwcowe poranki. Oto one: owsianka wytrawna z chia, owsianka słodka z chia, congee ryżowe z zielonymi szparagami i grzanki z młodym bobem i miodem.

Owsianka wytrawna z chia

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka chia

1 awokado

1 szczypta soli wędzonej

świeżo mielony pieprz

1 łyżka masła klarowanego

1 garść orzechów pecan

1 garść rukwi wodnej

Przygotowanie:

Płatki owsiane i chia zalać niepełną szklanką wody i ugotować. Awokado obrać, pokroić na plastry. Orzechy podsmażyć na patelni na maśle klarownym z dodatkiem soli wędzonej i pieprzu. Owsiankę podawać z awokado, orzechami, garścią rukwi wodnej skropionej sosem sojowym.

Owsianka słodka z chia

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka chia

1 szczypta soli

1 płaska łyżka masła klarowanego

3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego

łodyga/dwie rabarbaru

1 garść truskawek

1 garść bazylii

1 łyżka roślinnego jogurtu naturalnego lub waniliowego

Przygotowanie:

Płatki owsiane i chia zalać wodą i ugotować. Rabarbar obrać i pokroić (po skosie) na sześciocentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim rabarbar dolewając powoli soku jabłkowego aż rabarbar będzie miękki. Truskawki umyć i pokroić na połówki. Gotową owsiankę wyłożyć do miski, dodać rabarbar, truskawki, jogurt naturalny i listki bazylii.

Congee ryżowe z zielonymi szparagami

Składniki:

5 łyżek brązowego ryżu

1 plaster imbiru

1 gałązka rozmarynu

1 szczypta soli

1 solidna szczypta soli z kwiatami czarnego bzu

1 łyżka masła klarowanego

1 pęczek zielonych szparagów

1 ząbek czosnku

1 garść poszatkowanego koperku

1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

Szparagi złamać, umyć i zagotować w wodzie. Namoczony ryż odlać z wody, podprażyć na łyżeczce masła z gałązką rozmarynu i imbirem. Zalać 3 szklankami wody i gotować aż cały się rozpadnie. Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć odrobinę szparagi, dodać czosnek i sos sojowy. Zdjąć z ognia. Do miski wkładać 2 łyżki wazowe congee, wyłożyć szparagi, poszatkowany koper i posypać solą z kwiatami czarnego bzu.

Grzanki z młodym bobem i miodem

Składniki:

2 kromki gryczanego chleba

2 garście młodego bobu

świeżo mielony czarny pieprz

liście świeżej mięty

1 łyżka masła klarowanego

1 gałązka rozmarynu

sól wędzona

lejący miód z kwiatami czarnego bzu

Przygotowanie:

Bób umyć i wrzucić na chwilę do wrzątku. Wyjąć, ostudzić i obrać. Na patelni rozgrzać masło klarowane z rozmarynem i szczyptą soli wędzonej. Wrzucić na chwilę bób, doprawić pieprzem, przesmażyć szybko i wyłożyć go z patelni. Na tę samą patelnię położyć dwie kromki chleba i podsmażyć z obu stron. Na chrupiące grzanki wykładać bób, udekorować listkami mięty i polać złocistym miodem z kwiatami czarnego bzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości