Wareniki z wiśnią i śmietaną
Składniki:
Ciasto
300 g mąki
150 g wody ciepłej
1 jajko
Nadzienie
200 g wiśni
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
20 g masła
30 g cukru
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto zostawić na 20 min pod ściereczka, tym czasem poddusić wiśni na masełku, dodać skrobię (można doprawić cukrem i przyprawami do smaku) i mieszać do jednolitości.
Ostudzić.
Po ostudzeniu uformować pielmieni (pierogi) i gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Podać z kwaśną śmietaną
Czamczarak - słodka zupa z suszonymi owocami
Składniki:
25 g moreli suszonych
20 g rodzynek
10 g cukru
Cynamon
Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyć, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.
Dodać cynamon, ostudzić.
Słodka zupa z kaszy pęczak
Składniki:
40 g kaszy pęczak
250 g 100% winogronowego soku
10 g cukru
15 g orzechów włoskich
15 g masła
Cynamon
Pieprz w młynku
Przygotowanie:
Najpierw ugotować kasze i zlać wodę, przełożyć do garnka zalać sokiem z winogrona i doprowadzić do wrzenia.
Garnek dziać z ognia, dodać masło, cukier, dobrze wymieszać, dodać pieprz, cynamon i rozdrobnione orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Smakuje jak na ciepło tak i na zimno.
Truskawkowa zupa z białkową chmurką
Składniki:
300 gramów truskawek
30 gramów cukru
50 ml śmietany 36%
15 gramów cukru pudru
Sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy i płuczemy.
Posypujemy truskawki cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki.
Truskawki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, wlewamy sok z limonki i mieszamy.
Podajemy w głębokim talerzu z ubitą śmietaną.
Szparagi zapiekane
Składniki:
5 szparagów
1 jajko
4 żółtek
150 g cukru pudru
100 ml białego, słodkiego wina
100 g włoskiej dojrzewającej szynki prosciuto
Przygotowanie:
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 3-5 min.
W zależności od wielkości, wyciągami i od razu ostudzimy wrzucając do miski s zimną wodą i lodem.
Jajka z cukrem ubijamy na kąpieli widnej do puszystości czas od czasu podlewając wino.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy szparagi, zalewamy zabajone i pieczemy w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku 3-5 min lub do złocistej skórki.
Podajemy z włoską szynką prosciuto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN