Śledź z jabłkiem, cebulą, koperkiem, rodzynkami
Składniki:
2 filety śledzia z zalewy octowej
1 twarde jabłko
1 cebula czerwona
20 g rodzynek piklowanych
1 pęczek koperku
Turbot bałtycki z boczkiem, wiosennymi, zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami
Składniki:
cały (ok. 1 kg) lub dwa filety turbota
30 g bobu
30 g groszku cukrowego
3 szparagi zielone
2 młode ziemniaki
2 plastry boczku wędzonego
1 dymka
80 ml białego wina
100 g masła
Truskawki kaszubskie z sernikiem z koziego sera i płatkami owsianymi
Składniki:
50 g kaszubskich truskawek
Sernik z koziego sera:
40 g kremowego koziego sera-
25 g ricotty
8 g cukru
20 ml śmietany
sok z połowy cytryny
2 g żelatyny
Kruszonka z płatków owsianych:
30 g płatków owsianych
10 g mąki pszennej
5 g cukru
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
20 g masła miękkiego
Przygotowanie:
Żelatynę i cukier rozpuścić w śmietanie, podgrzać, nie gotować, przecedzić. Pozostałe składniki wymieszać za pomocą robota kuchennego, dolewając śmietanę. Jednolitą masę przelać na blaszkę, odstawić do schłodzenia na godzinę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, schłodzić 30 min. w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Piec ok. 12 min. mieszając od czasu do czasu powstałą kruszonkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN