Smaki rodziny Wałęsów

W kuchni Dzień Dobry TV gościliśmy braci Wałęsów – Rafała, Piotra i Pawła. Przygotowali dla nas nadmorskie przysmaki: śledzia z jabłkiem, turbota z boczkiem, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem. Smacznego!

Śledź z jabłkiem, cebulą, koperkiem, rodzynkami

Składniki:

2 filety śledzia z zalewy octowej

1 twarde jabłko

1 cebula czerwona

20 g rodzynek piklowanych

1 pęczek koperku

Turbot bałtycki z boczkiem, wiosennymi, zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami

Składniki:

cały (ok. 1 kg) lub dwa filety turbota

30 g bobu

30 g groszku cukrowego

3 szparagi zielone

2 młode ziemniaki

2 plastry boczku wędzonego

1 dymka

80 ml białego wina

100 g masła

Truskawki kaszubskie z sernikiem z koziego sera i płatkami owsianymi

Składniki:

50 g kaszubskich truskawek

Sernik z koziego sera:

40 g kremowego koziego sera-

25 g ricotty

8 g cukru

20 ml śmietany

sok z połowy cytryny

2 g żelatyny

Kruszonka z płatków owsianych:

30 g płatków owsianych

10 g mąki pszennej

5 g cukru

szczypta soli

szczypta sody oczyszczonej

20 g masła miękkiego

Przygotowanie:

Żelatynę i cukier rozpuścić w śmietanie, podgrzać, nie gotować, przecedzić. Pozostałe składniki wymieszać za pomocą robota kuchennego, dolewając śmietanę. Jednolitą masę przelać na blaszkę, odstawić do schłodzenia na godzinę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, schłodzić 30 min. w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Piec ok. 12 min. mieszając od czasu do czasu powstałą kruszonkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!