Mariusz Totoszko i Justyna Tomańska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali: kruche ciasteczka z truskawkami, pieczone jajka po florencku, omlet z groszkiem, kozim serem i rukolą oraz jagody amerykańskie i jeżyny z miodem, migdałami i jogurtem greckim. Smacznego!
Okazuje się, że kefir, choć bardzo popularny w Polsce, wcale nie pochodzi z naszego kraju. A skąd? I co znaczy słowo"kefir"? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: orkiszowe placki z kefiru, kefirowy koktajl z mango, pastę z łososia na bazie kefiru oraz pikantnego kurczaka w sosie. Smacznego!
Dawid Budzich, uczestnik programu "MasterChef", zabrał Marcina i Dorotę nad morze za sprawą włoskich przysmaków, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN. Czy jego ulubioną kuchnią jest właśnie kuchnia włoska? Jak przygotować sycylijski przysmak - arancini? Skorzystajcie z jego przepisów na: ravioli z krewetkami oraz spaghetti z mulami i kalmarami.
Dynia, zdaniem Marcina Prokopa i Mikołaja Reya, nie jest doceniana przez Polaków i rzadko pojawia się na naszych stołach. A szkoda, bo można z niej robić nie tylko zupę, ale także marynaty, desery, purée, chipsy dyniowe, można jeść także pestki dyni, które zawierają duże ilości cynku, wzmacniającego organizm i poprawiającego wygląd paznokci oraz włosów. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma dynia?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła znana na świecie modelka Kasia Knioła, a asystowała jej córeczka Łucja. Obie Panie przygotowały zdrowe koktajle i przekąski: koktajl Baby Coconut, koktajl dla starszaka oraz czekoladę bez mleka i cukru. Które przekąski znikały w "Łucjo-paszczy"? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: jabłka pod orzechową kruszonką, wiśnie pod owsianą kruszonką, jagnięcinę pod ziołową kruszonką oraz warzywa pod kruszonką. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN, pod okiem Michała Kurka, polsko-tajskie dania przygotowywali dziś Barbara Kurdej-Szatan i Rafał Szatan. Uwaga, może być piekielnie smacznie!
W kuchni Dzień Dobry TVN urzędował dziś Hardkorowy Koksu. przekonywał nas, że od samych ćwiczeń "bicek" nam nie urośnie! Ważna jest też odpowiednia dieta. Zobaczcie jego przepis na hardkorowy omlet, stek z ziemniakiem i szaszłyk z hardkorową sałatą z awokado. Smacznego!
W naszej kuchni króluje dziś groch włoski, czyli ciecierzyca. Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką, ciecierzyca z dynią i chorizo, podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem - te potrawy poleca mistrz Andrzej Polan, który zachęca do kupowania surowej ciecierzycy.
Sylwia Bożęcka prowadzi bloga z przepisami dla małych alergików. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak wykonać dania dla dzieci chorych na atopowe zapalenie skóry. Przygotowała: naleśniki bez glutenu, jaj i mleka, smoothie, kotleciki mielone, sałatkę oraz amarantusowe kulki.
Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!
Lubelskie golasy są unikatowe. Każdy inny, ale każdy smaczny. Mikołaj Rey tym razem udał się na lubelszczyznę, by tam podglądać, jak przygotowuje się golasy. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj zdradził, dlaczego zachwyciły go właśnie golasy. Ile kaszy potrzeba na jednego golasa?
Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta, czyli kobiecie desery:) oraz Pan Tiramisu z borówkami. Vloger Dariusz Gutkowski, w kuchni Dzień Dobry TVN oczarował Annę Kalczyńską słodkościami.
Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?
Małgorzata Zubrzycka żywiła ekipę Grand Budapest Hotel. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy, które spożywali: Wes Anderson i Ralph Fiennes, czyli królika po polsku w śmietanie oraz befsztyk po tatarsku na surowo. Towarzyszył jej Paweł Zubrzycki.
W naszej kuchni dziś królują na stole zupy!Żurek z chrzanowymi ziemniakami, zupa z ciecierzycy z salami, krem z pieczonej pietruszki i gruszki. Którą z nich dziś wybierzecie na obiad?
Paradoksalne? Wcale nie! Są takie potrawy, które poziom stresu obniżają. Guacamole z awokado z chrzanem uspokaja, sałatka z avocado, pomelo, ogórka, selera naciowego i pieczarek wycisza, a ciasteczka ponczowe z owocami leśnymi stymulują "wzrost" serotoniny, neuroprzekaźnika szczęścia. Andrzej Polan w naszej kuchni zdradził, jak przygotować potrawy, które zadowolą nie tylko nasze podniebienie.
Gulasz z dzika, dorsz pieczony na zielonym groszku, risotto z kaszy pęczak na białym winie z grzybami leśnymi oraz czekoladowe trufle z orzechami - te przysmaki przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN bloger kulinarny Bartek Boratyn. Czym ujął Dorotę Wellman?
Czasami dodaje się chrzan do żuru lub białego barszczu dla zaostrzenia smaku. Ale po co dodawać chrzan do czerwonego barszczu? Nasz smakosz Mikołaj Rey odkrywa przed Wami tajniki kuchni Urzecza - mikroregionu na Mazowszu, znajdującego się pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a mokotowskimi Siekierkami i prawobrzeżną Saską Kępą. Jak smakuje sytocha, siuforek i śliwianka? Tym razem, z okazji Dnia Babci, Mikołaj Rey opowiedział nam o swoich babciach: Marii i Julii. Czy smakowała mu babcina kuchnia?
W naszej kuchni gościliśmy uroczą parę - Jana Paszkowskiego, uczestnika "MasterChefa" i jego babcię Zosię, która przygotowała ulubione potrawy Janka: zupę jabłkową z grzankami i najlepszą na świecie szarlotkę. Skorzystajcie z przepisów babci Zosi!
Kapusta zawiera dużo witaminy C. Dostępna o każdej porze roku. Anna Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z kapusty. Kotlety ziemniaczane z kapustą, zupę pomidorową z kapustą kiszoną, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówkę z kiszoną kapustą. Zobaczcie nowy patent na kapustę a la Starmach!
Dziś w Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni tureckiej zaprezentował Tomasz Trąbski. Wszystko to z okazji 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Turcją i Polską. Smacznego.
Michał Baryza, finalista III edycji Top Model, pokazał nam, że dieta profesjonalnego modela to niekoniecznie kilka liści sałaty i niegazowana woda! Czy jedząc "normalnie" można zachować idealna sylwetkę? Ile pompek, "za karę", trzeba zrobić, żeby spalić kalorie po 3 pieczarkach? ;-)
Monika Mrozowska, ambasadorka zdrowego odżywiania się, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę cebulową z amarantusem, sałatkę z komosą, burakiem i śliwką oraz kisiel herbaciany z owocami. Smacznego!
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?
Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!
W naszej kuchni od rana, jak mówi Anna Kalczyńska, trzemy do oporu... jabłka na szarlotkę według przepisu Anny Starmach. Koniecznie wypróbujcie przepis na: szarlotkę "sypaną" z orzechami, mus czekoladowy z gruszką, ciasto czekoladowe z wiśniami i deser morelowo-śliwkowy. Jak smakuje mus czekoladowy na ubitej bazie śmietany, a jak ten na z ubitych białek?
Marysia Przybyszewska była na stażu w najlepszej restauracji na świecie. Potrawy w tej restauracji wyglądają jak futurystyczne obrazy, w karcie najlepsza nordycka kuchnia, wnętrze urządzone w skandynawskim stylu. Ta restauracja została wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, a w tym roku po raz czwarty została uznana za najlepszą restaurację na świecie. Można tam zjeść renifera, glony i owady. W naszej kuchni Marysia postawiła na bardziej tradycyjne dania.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Andrzej "Mikołaj" Polan i Ewa Gawryluk z córką Marysią przygotowali dziś dla Państwa: makaron ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym, gołąbki z wieprzowiną kaszą i jabłkami i ciastka bakaliowe z płatkami kukurydzianymi! Smacznego!
Maria i Jakub Pasek proponują zabieganym osobom proste w przygotowaniu, ale niebanalne potrawy: zupę cebulową, polędwicę wołową z grzybami, chili con carne w paprykach, a na deser - słoną czekoladę z pistacjami i piankami marshmallows. Skorzystajcie z ich przepisów!