Ogrodowe risotto na naparze z pokrzywy
Składniki:
200 g ryżu do risotto
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml naparu z pokrzywy
Świeżo tarty parmezan
Młoda zielona cebula dymka
Świeży koperek
Liście lubczyku ogrodowego
Sól
Czarny świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną dymkę i czosnek, po chwili wsypujemy ryż. Mieszamy. Po 2 minutach dolewamy białe wino, należy odparować alkohol. Całość zalewamy naparem z pokrzywy, dodajemy posiekany koper, szczypior z dymki, listki lubczyku doprawiamy czarnym świeżo mielonym pieprzem. Risotto ciągle mieszamy, gdy ryż zacznie zbyt szybko spijać płyn, możemy dolać bulionu warzywnego lub naparu z pokrzywy. Pod koniec przyrządzania risotto, dodajemy świeżo tarty parmezan, a finalnie łyżkę masła, całość mieszamy. Risotto powinno być kremowe a ryż „na ząb”. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Grillowany stek z antrykotu lub rostbefu z sosem malinowym
Składniki:
200 g wołowiny: antrykot lub rostbef
Młotkowany czarny pieprz
Rozgnieciony ząbek czosnku
Sól morska
2 gałązki rozmarynu
sos:
Szalotka
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
50ml białego wytrawnego wina
2/3 łyżki konfitury malinowej
Świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu
Łyżka soku z cytryny
Łyżka miodu
Przygotowanie:
Najlepsza wołowina powinna pochodzić z znanego nam źródła, miło jest mieć zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej, nacieramy je rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Ja mięsa nie solę przed grillowaniem. Jest wiele teorii moja jest taka: prószę solą rozgrzaną patelnię. Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu, czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałku mięsa. średnio wysmażony z jednej strony 4 minuty, z drugiej 4, zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, na 6 minut do nagrzanego do 160°C i gotowe. Szybki sos zrobimy tak: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z posiekanym czosnkiem na oliwie z oliwek, , dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, chwilę całość karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.
Deserowe miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami
Składniki:
3 jajka
100 g mąki opcjonalnie więcej, gdyby ciasto było za rzadkie
150 ml mleka
150 ml intensywnego naparu miętowego
Szczypta soli
Szczypta cukru
Cukier puder
1 kg truskawek
50 ml koniaku
Masło klarowane
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, napar miętowy, szczyptę soli, szczyptę cukru, dodajemy mąkę, ciągle mieszając tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z konfiturą z szybką konfiturą z truskawek podlanych koniakiem. Na rozgrzanej patelni topimy 2 łyżki masła klarowanego, układamy truskawki, posypujemy cukrem, zaczną się karmelizować, mieszamy, karmelizujemy dalej, na koniec podlewamy koniakiem, podpalamy – flambirujemy owoce. Gotowe naleśniki układamy na karmelizowanych truskawkach, oprószamy cukrem pudrem. Słodko, energetycznie, smacznie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN