Niepalona kasza gryczana: owocowy mus dla mamy, placuszki dla dziecka
Składniki:
Przepis na 1 porcję dla mamy i dziecka
ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej
cynamon, kurkuma
maliny
morele
miód
woda mineralna
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka mleczka kokosowego
Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalać podwójną ilością przegotowanej, zimnej wody i wstawić na noc do lodówki. Rano odcedzić i przepłukać kaszę czystą wodą. Kaszę przesypać do miski, dodać olej kokosowy, ok. 70 ml wody (można dać mineralnej/źródlanej) i zmiksować np. blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję.
- dla dziecka: rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wylewać małe porcje placuszków i prażyć ("suszyć") z dwóch stron placki. Placki można udekorować ulubionymi owocami (np. bananem i sparzonymi malinami).
- dla mamy: do miski ze zmiksowaną kaszą dodać pokrojoną morelę (lub inny sezonowy owoc), łyżkę mleczka kokosowego, kurkumę, cynamon, opcjonalnie miód do osłody i zmiksować na jednolity mus. Przełożyć do szklaneczki i udekorować malinami oraz miętą.
Ciekawostka: zarówno mus, jak i placki można zrobić w różowym kolorze. W tym celu zamiast wody można dodać naturalny sok z granatu lub wodę wymieszaną z sokiem z buraków.
Naleśniki w dwóch odsłonach: klasyczne dla mamy i spaghetti dla dziecka
Składniki:
2 kopiaste łyżki karobu
1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
250 ml (szklanka) wody
1 jajko (można dać 2 żółtka zamiast jajka)
masło klarowane do smażenia
serek brzoskwiniowy:
2 dojrzałe brzoskwinie
150 g twarogu
2-3 łyżki jogurtu
2 szczypty cynamonu
opcjonalnie miód do polania
sos malinowy:
ok. 200 g malin
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, kakao oraz sól. Następnie wlać wodę i zmiksować energicznie rózgą lub zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać jajko i ponownie zmiksować.
Jedną połówkę brzoskwini pokroić na mniejsze kawałki, drugą pokroić w równe plasterki. Do miski dodać twaróg, kawałki brzoskwini, cynamon, jogurt i zmiksować na jednolitą masę.
Maliny przelać wrzątkiem na sitku i przetrzeć je, aby usunąć pestki.
Usmażyć naleśniki na klarowanym maśle.
- dla dziecka: naleśnika zwinąć w rulon i pokroić na cienkie plasterki za pomocą ostrego noża. Na talerzyku ułożyć makaron z brzoskwiniowym twarożkiem, udekorować plasterkami brzoskwini, całość polać malinami i miodem.
- dla mamy: naleśniki posmarować brzoskwiniowym serkiem i złożyć w trójkąty lub zwinąć w rulony. Podać z sosem malinowym.
Halibut: kotleciki rybne na parze i pieczony halibut z maślanymi rzodkiewkami i puree z kaszy jaglanej i groszku
Składniki:
1 filet z halibuta
1 szklanka zielonego groszku
50 g kaszy jaglanej
pęczek rzodkiewek
masło klarowane
świeży tymianek
sól, świeżo mielony pieprz
1 jajko przepiórcze
1 łyżeczka kaszki bio (takiej do zalewania wodą, np. orkiszowej lub ryżowo-jaglanej)
1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Ugotować zielony groszek oraz kaszę jaglaną. Rzodkiewki umyć, osuszyć i poddusić krótko na klarowanym maśle.
- dla dziecka: odkroić kawałek halibuta (ok. 80-100 g), drobno posiekać (ewentualnie zmiksować). Rybę wymieszać z listkami tymianku, jajkiem przepiórczym oraz kaszką. Uformować małe pulpeciki i ugotować na parze. Zmiksować groszek z kaszą jaglaną na puree (można dodać olej kokosowy virgin oraz olej konopny). Podawać dzieciom pulpeciki razem z odrobiną puree z groszku i kaszy jaglanej i rzodkiewką na maśle.
- dla mamy: pozostałą część filetu z halibuta, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić pieprzem, solą i usmażyć na klarowanym maśle układając rybę na patelnię od strony gdzie była skóra. Przełożyć rybę na drugą stronę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę tymianku i wstawić na ok. 5 minut do rozgrzanego do 180 st C piekarnika (w razie braku specjalnej patelni, którą można wstawić do piekarnika, przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Na talerzu ułożyć puree z groszku i kaszy jaglanej oraz lekko osolone rzodkiewki na maśle.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN