W kuchni Dzień Dobry TVN wróż Maciej, którego kuchnia jest drugą z największych pasji po ezoteryce, przygotował: placki ziemniaczane ze śmietaną, wędzonym łososiem i czerwonym kawiorem, polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym podane na makaronie pappardelle i koktajl truskawkowo-malinowy. Smacznego!
Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki, soczewica po indyjsku, placuszki puri puri, smarowidło pietruszkowe i mleko migdałowe z bananami i wanilią - z tych przysmaków ucieszą się wegetarianie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Jerzy Rey i Donata Marfiak. Asystował im Leo.
Kraków kojarzy nam się z Sukiennicami, Bazyliką Mariacką, Wawelem oraz z ... obwarzankiem. A jak powiedział Mikołaj Rey, "krakowski obwarzanek to nie lada gratka. To tradycja przepyszna dla każdego wujka, turysty i dziadka". Skąd się wzięły obwarzanki krakowskie? Jak się je wypieka? Czy oryginale obwarzanki zawierają "chemię"? Jak odróżnić prawdziwego obwarzanka od tego podrabianego? Rozmawialiśmy o tym z ekspertem Dzień Dobry TVN Mikołajem Reyem.
Andrzej Polan i Daria Widawska postanowili dziś przekonać dzieci do jedzenia makaronu. Jak myślicie, uda im się to przy pomocy: makaronu z warzywami, babeczek makaronowych z serem lub zapiekanki makaronowej z szynką i beszamelem?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!
Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!
W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje zwyciężczyni w konkursie blogerskim Anna Petryna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje na nowatorskie, ale łatwe dania na bazie makaronów. Na stole znalazły się: smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych, zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią, świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki oraz spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”. We Francji bardzo popularne jest foie gras z gęsich wątróbek. U nas - tradycyjna gęś z piekarnika. Mikołaj Rey w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o gęsiach, gąskach, półgęsku i gęsim pipku.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!
Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową, cieciorka, jajka w koszulce, pomidory i indyk z soczewicą. W kuchni dzień Dobry TVN było smacznie i aromatycznie. Skorzystajcie z naszych przepisów. Może coś na dzisiejszy obiad?
Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?
W kuchni Dzień Dobry królował Jaś Fasola ;) A to dzięki pani Janinie Molek i Mikołajowi Reyowi, którzy przygotowali dla nas: fasolowy cwibak z bakaliami, zupę fasolową z Molkówki, pierogi z fasolą oraz pasztet fasolowy z orzechami i słonecznikiem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!
Rogale Świętomarcińskie przygotowywane są w Poznaniu i innych miastach Wielkopolski z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada. Skąd wzięła się tradycja wypiekania rogali w ten dzień? Z czego powstają? Jak długo trzeba je piec? Ile kalorii ma jeden rogal? Sprawdzał to reporter Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Mateusz, czekamy w redakcji na rogale od Pana Zbigniewa Piskorskiego! ;)
Samar Khanafer, uczestniczka programu Masterchef, oraz Anna Starmach, jurorka programu, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały przysmaki kuchni arabskiej: serniczki z baklavą, tartę z pomidorami i bakłażanami, libańską zupę z okry na baraninie, nadziewane bakłażany w pomidorach oraz baklavę. Lubicie takie smaki?
Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!
Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.
Zupa pokrzywowa, pierogi z pokrzywą, spaghetti z pokrzywą. Mikołaj Rey odwiedził ekologiczne gospodarstwo Pani Lucyny, gdzie spróbował tradycyjnych dań z pokrzywy. To niedocenione ziele, zawiera wartościowe makro i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Przeczyszcza drogi moczowe, uspokaja organizm. Kto powinien jeść pokrzywę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Sandra Massoud i kucharz Marcin Kuciński przygotowali specjały kuchni francuskiej: Pain Perdu z karmelizowanymi figami i ananasem na miodzie; pstrąga z pomidorkami cherry confit, sosem tarator i pieczywem pita; korsykańskie placuszki z cukinii; krewetki na cydrze z chorizo; granolę domowej roboty; quiche. Bon appétit!
Ania Starmach udowodniła, że jest również mistrzynią w wykonywaniu dań z makaronów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: penne z dynią i grzybami, kokardki z gruszką i kurczakiem, wstążki z łososiem i cukinią i świdry z kaczką i warzywami. Pychota!
Sałatka z dynią i burakiem, sałatka z kurczakiem i gruszką, marchew z selerem, sałata z koprem włoskim, sercami karczochów, skorzonerą i vinaigrette z sokiem pomarańczowym i jesienna sałata z wędzoną kaczką, dynią i orzechami - te pyszności przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: Ania Starmach, Michel Moran i szefowa cateringu LOT Anna Czabowska.
Pati i Marsi, czyli Patrycja i Martyna, znane w sieci jako „Siostry Bukowskie”. W kuchni Dzień Dobry TVN u boku Piotr Kucharskiego przygotowały dania w sam raz na jesień. Rozgrzewające i poprawiające nastój.
Blogerka Klaudyna Hebda, która i ziołach wie wszystko, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na odporność: szwedzką zupę z owoców dzikiej róży i rosół wzmacniający. Zobaczcie, jak łatwo przygotować miód lub dżem z rokitnika.
Zapiekane filety rybne, pierś kurczaka z jabłkami, zapiekanka warzywna, deser z nektarynkami i lawendą. W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało Prowansją za sprawą kucharza Pascala Brodnickiego.
Skoro jesień to czas na kaczkę. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: konfitowane kacze nóżki, rumiany bulion z kaczki, filety z piersi kaczki z gruszką i jarmużem oraz kacze nóżki w sosie śliwkowym. A na deser ciasto czekoladowo-dyniowe. Samczego!
Julien Secher, który niestety odpadł z Mastechefa, oraz Anna Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: naleśniki suzette z dynią, zapiekankę ziemniaczano - dyniową, zupę cebulową z dynią oraz polędwicę wołową w sosie madera, a także żabie udka. A na deser banany z rumem.
Czy odpowiednia dieta rzeczywiście może wpływać na rysy twarzy? W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które z pewnością poprawią stan naszej skóry przygotowały Dominika Fetraś, blogerka kulinarna i Monika Pietrasińska, modelka. Czy po ich zjedzeniu Marcin Meller ma szansę zmienić się w Brada Pitta?
Obchodzimy dziś Światowy Dzień Makaronu. Agnieszka Więdłocha wspólnie z Andrzejem Polanem postanowili uczcić go w kuchni dzień Dobry TVN przygotowując kilka pysznych dań: makaron z kapustą, cieciorką, wędzonką i lubczykiem; carbonara po polsku z chrzanem, grzybami i żółtkiem; Makaron z dynią, pulpetami i szałwią oraz makaron z włoszczyzną, soczewicą i papryką pieczoną! Co dziś pojawi się na Waszym stole? ;)
W kuchni Dzien Dobry TVN Monika Goździalska, mama 15-letniej Natalii i 8-letniego Tristana, pokazała, co przyrządzić dziecku do szkoły, żeby nie kupowało jedzenia w sklepikach. Przygotowała: CLUB Sandwich, jabłkowe chipsy cynamonem i wanilią, koktajl z kiwi orzeźwiający, sakiewkę francuską z serem oraz tortilla na zimno.