Kus kus z żurawiną, cynamonem i pomarańczami
Składniki:
1/2 szklanki kaszy kus kus
garść suszonej żurawiny
szczypta cynamonu
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Zalej kus kus wrzącą wodą, centymetr ponad powierzchnię kaszy wraz z żurawiną. Dodaj cynamon, sok z połowy pomarańczy, a resztę owocu dodaj do kaszy
Koktajl bananowo-truskawkowy z siemieniem lnianym i granolą
Składniki:
1 szklanka mleka koksowego
1 banan
300 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
2 łyżki miodu
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki granoli
Przygotowanie:
Zmiksuj owoce wraz z mlekiem kokosowym i truskawkami. Dodaj miód i siemię lniane, i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj granolę.
Smażone jajka z warzywami
Składniki:
4 jajka
1 pomidor drobno pokrojony
1 szalotka pokrojona w piórka
garść posiekanego szczypiorku
rukola do dekoracji
6 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Podsmaż szalotkę na łyżce masła. Dodaj pomidory. Następnie rozbij dowolnie jajka i posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj liśćmi bazylii i podawaj z rukolą.
Sałatka z mozzarellą, łososiem, szpinakiem i orzeszkami pinii
Składniki:
garść liści świeżego szpinaku
garść liści świeżej rukoli
1 kulka mozzarelli
100 g wędzonego łososia
garść orzeszków pinii
kilka suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka pesto czerwonego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i polej oliwą z oliwek. Mozzarellę możesz porwać na kawałki a łososia pokroić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN