Kandyzowaną skórkę pomarańczową, którą wykorzystuje się do świątecznych wypieków można kupić w sklepie. Tylko po co skoro można ją przygotować samemu w domu? Ania Starmach podpowiada, jak to zrobić.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziło rodzeństwo: Klaudia i Mikołaj Chamarczukowie. Przygotowali dania, z których Magda Gessler byłaby dumna. Na stole pojawiły się: pierogi ze szpinakiem polane sosem prawdziwkowym, zupa prawdziwkowa gotowana za swojskim mleku, grillowany filet z łososia zapiekany w naleśniku ze śmietaną i pesto bazyliowym oraz nutką soku z cytryny, a na deser: jabłko nadziewane musem z bananów, mango i orzechami włoskimi. Palce lizać!
Wężymord to inaczej skorzonera. Słowo pochodzi od włoskiego "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Jakie warzywo kryje się pod tą groźną nazwą? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział poszukiwacz nowych smaków - Mikołaj Rey. Jaki smak ma wężymord i do jakich potraw pasuje?
Monika Mrozowska udowodniła w kuchni Dzień Dobry TVN, że potrawy świąteczne mogą być zdrowe i dostarczać nam wielu wartości odżywczych. Przygotowała: makowca z amarantusem, pasztet vege, boczniaka z komosą ryżową. Smacznego!
Święta Bożego Narodzenia i Sylwester tuż-tuż. Zastanawiacie się, co podać na stół? Mamy dla was propozycję. Kurczak faszerowany ryżem i suszonymi owocami, wołowina wellington, keks mięsny, pierniczki czekoladowe oraz ciasteczka orzechowe. Smacznie, pachnąco i domowo!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zdradziła proste przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Waszych gości. Oto one: karp z orzechami, krem z zielonego groszku, sernik w kieliszkach z wiśniami oraz deser z płynną czekoladą.
W kuchni Dzień Dobry TVN od rana krzątała się aktorka Katarzyna Bujakiewicz, która przygotowała: śledzie ze śliwkami, pierogi ze śliwkami i sernik żurawinowy! Są tu jacyś amatorzy śledzika? A Andrzej Polan nadzorował proces tworzenia śledzia:) A dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską Kasia oprowadziła po swoim ukochanym Poznaniu.
Michał Kurek, bloger, uczestnik programu Ugotowani, oraz Joanna Jabłczyńska przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: penne z włoskimi orzechami, suszonymi pomidorami i kurczakiem, spaghetti alla norma oraz sałatkę z krewetkami i lekkimi warzywami. Smacznego!
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN potrawy dla smakoszy mięsa. Piotr Kucharski przygotował: schab przekładany warzywami, steki z karkówki z kaszą oraz gulasz w marokańskim stylu. Smacznego!
"Przysmak podniebienia, królewskie marzenie, dziś, w Rusi pod Olsztynem czeka na mnie kawiorowe spełnienie" - tak Mikołaj Rey zapowiedział swoją kolejną podróż kulinarną. Jak się produkuje w Polsce kawior? Jak smakuje? Ile kosztuje? Mikołaj Rey był gościem Dzień Dobry TVN.
Rodrigo De La Garza jest z pochodzenia Meksykaninem. Kasia Sowińska Polką i naszym towarem eksportowym. Dziś do kuchni Dzień Dobry TVN zaimportowała meksykańskie smaki, efekt jej muzycznej przygody ze światowej sławy muzykiem, Luisem Miguelem. Było ostre guacamole, soczyste Chicken Flautas oraz chrupkie Huevos Rancheros.
Dominika Wójciak wygrała 3. edycję programu MasterChef. W kuchni Dzień Dobry TVN wraz z Anią Starmach przygotowała: owsiankę April Bloomfield z miso, carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą, ciasto potrójnie jabłkowe, szarlotkę cynamonową, owsiankę mocno jabłkową. Smacznego!
Michel Moran przygotował dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, śledzia w trzech odsłonach. Towarzyszyli mu, zdalnie, finaliści programu Masterchef: Karina, Mariusz i Dominika. Lubicie śledzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały makarony. Andrzej Polan przygotował z nich pożywne pasty, które świetnie sprawdzą się w grudniowe, zimne dni. Na stole pojawiły się: makaron kolorowy z papryką pieczoną, marchewką i cukinią; makaron serowy na zupie z owoców polskich; makaron zapiekany z szynką, groszkiem i grzybami oraz makaron pełnoziarnisty z indykiem i ostrą kiełbasą. Smacznego!
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała pyszne dania z zimowych warzyw: kaszotto z dyni, świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami, warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem oraz granolę jabłkową.
Jałowiec często stosowany jest jako produkt leczniczy. Dodawany do szarlotki, do marynowanych brzoskwini. Jego sosnowy aromat czyni cuda. Można go dodawać do panierki. Doprawia potrawy tak na słodko jak i na słono. Jaka jest kuchnia kurpiowska? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedzial Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN wróż Maciej, którego kuchnia jest drugą z największych pasji po ezoteryce, przygotował: placki ziemniaczane ze śmietaną, wędzonym łososiem i czerwonym kawiorem, polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym podane na makaronie pappardelle i koktajl truskawkowo-malinowy. Smacznego!
Burger roślinny z fasoli, buraków i marchewki, soczewica po indyjsku, placuszki puri puri, smarowidło pietruszkowe i mleko migdałowe z bananami i wanilią - z tych przysmaków ucieszą się wegetarianie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Jerzy Rey i Donata Marfiak. Asystował im Leo.
Kraków kojarzy nam się z Sukiennicami, Bazyliką Mariacką, Wawelem oraz z ... obwarzankiem. A jak powiedział Mikołaj Rey, "krakowski obwarzanek to nie lada gratka. To tradycja przepyszna dla każdego wujka, turysty i dziadka". Skąd się wzięły obwarzanki krakowskie? Jak się je wypieka? Czy oryginale obwarzanki zawierają "chemię"? Jak odróżnić prawdziwego obwarzanka od tego podrabianego? Rozmawialiśmy o tym z ekspertem Dzień Dobry TVN Mikołajem Reyem.
Andrzej Polan i Daria Widawska postanowili dziś przekonać dzieci do jedzenia makaronu. Jak myślicie, uda im się to przy pomocy: makaronu z warzywami, babeczek makaronowych z serem lub zapiekanki makaronowej z szynką i beszamelem?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował same pyszności: quiche lorraine z porem i boczkiem, szaszłyki ze steka ribeye, sos chimichurri, cebula w cieście oraz gruszki z polewą czekoladowa „Belle Helene”. Smacznego!
Nic nie poprawia nastroju tak, jak czekolada. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszności, w których głównym składnikiem była właśnie ona: czekoladowo-bananowy cwibak, lasagne czekoladowe oraz risotto czekoladowo-waniliowe z wiśniami. Palce lizać!
W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje zwyciężczyni w konkursie blogerskim Anna Petryna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje na nowatorskie, ale łatwe dania na bazie makaronów. Na stole znalazły się: smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych, zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią, świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki oraz spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem.
Polska jest największym producentem gęsi w Europie. Hitem eksportowym polskiego drobiarstwa jest „gęś owsiana”. We Francji bardzo popularne jest foie gras z gęsich wątróbek. U nas - tradycyjna gęś z piekarnika. Mikołaj Rey w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział o gęsiach, gąskach, półgęsku i gęsim pipku.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!
Pasztet z grochu łuskanego z polędwicą wieprzową, cieciorka, jajka w koszulce, pomidory i indyk z soczewicą. W kuchni dzień Dobry TVN było smacznie i aromatycznie. Skorzystajcie z naszych przepisów. Może coś na dzisiejszy obiad?
Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?