Dla małych łakomczuchów: pieczony halibut i leczo z dyni

Co powinny jeść dzieci, które mają problem z otyłością i muszą kontrolować wagę? Zapytaliśmy o to Darię Ładochę. Blogerka i coach żywieniowy przygotowała potrawy, które zasmakują każdemu dziecku. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: makaron ryżowy z warzywami, pieczony halibut, soczewica z burakami oraz leczo z fasolą i dynią. Smacznego!

Makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, marchewką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

1/2 opakowania szerokiego makaronu ryżowego

2 ząbki czosnku 

1 średnia cebula 

1 cukinia 

1 marchewka 

10 pomidorków koktajlowych 

1 szklanka wywaru z jarzyn

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta papryki wędzonej

kilka listków bazylii do dekoracji

1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Makaron namoczyć w zimnej wodzie na około 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać cukinię oraz marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać makaron ryżowy i połowę wywaru z jarzyn. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli będzie za mało wywaru z jarzyn dodać więcej. Na sam koniec dodać pomidorki koktajlowe, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Przed podaniem udekorować bazylią.

Halibut pieczony w koprze i cytrynie

Składniki:

2 kawałki halibuta (ok 200g)

1 pęczek koperku

2 cytryny

szczypta soli

Do podania: pomidor, ugotowany brokuł, garść rukoli, 1 łyżka oliwy pomarańczowej.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Halibuta umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wstawić go do blachy, posolić i obłożyć dookoła plasterkami cytryny. Na samym wierzchu ułożyć koper i zapiekać w piekarniku 20 minut bez przykrycia. Podawać z ulubionymi warzywami (u mnie to blanszowany brokuł, pomidor i Rukola) i 1 łyżką oliwy pomarańczowej.

Jesienna soczewica z burakami

Składniki:

1 szklanka ugotowanej żółtej soczewicy

1 papryka pokrojona w słupki

1/2 cukinii pokrojonej we wstążki

1 szklanka liści szpinaku

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

2 buraki ugotowane na parze i pokrojone w słupki

1 łyżka oliwy cytrynowej lub dowolnie innej

garść zielonej pietruszki drobno posiekanej

1/2 łyżeczka pieprzu czarnego

1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i chwile podsmażać. Dodać resztę warzyw oprócz szpinaku i mieszać aż wszystkie się połączą. Dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać szpinak. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z zieloną pietruszką.

Leczo z fasolą czerwoną i dynią

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1/2 szklanki ugotowanej, czerwonej fasoli

350 g dyni pokrojonej w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w słupki

1 żółta papryka pokrojona w słupki

3/4 szklanki wody lub wywaru z jarzyn

600 g pomidorów bez skórki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki czerwonej papryki

Przygotowanie:

W dużym rondlu podgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić przez chwilę. Teraz dodać dynię i wymieszać. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę. Doprawić solą i pieprzem oraz czerwona papryką i zalać wodą lub wywarem. Zagotować. W międzyczasie połowę pomidorów pokroić w kostkę, a drugą połowę zmiksować na mus. Dodać do potrawy i gotować 10 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolę i gotować kolejne 5 minut. Na koniec można jeszcze doprawić solą lub pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości