Makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, marchewką i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
1/2 opakowania szerokiego makaronu ryżowego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 cukinia
1 marchewka
10 pomidorków koktajlowych
1 szklanka wywaru z jarzyn
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki wędzonej
kilka listków bazylii do dekoracji
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Makaron namoczyć w zimnej wodzie na około 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać cukinię oraz marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać makaron ryżowy i połowę wywaru z jarzyn. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli będzie za mało wywaru z jarzyn dodać więcej. Na sam koniec dodać pomidorki koktajlowe, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Przed podaniem udekorować bazylią.
Halibut pieczony w koprze i cytrynie
Składniki:
2 kawałki halibuta (ok 200g)
1 pęczek koperku
2 cytryny
szczypta soli
Do podania: pomidor, ugotowany brokuł, garść rukoli, 1 łyżka oliwy pomarańczowej.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Halibuta umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wstawić go do blachy, posolić i obłożyć dookoła plasterkami cytryny. Na samym wierzchu ułożyć koper i zapiekać w piekarniku 20 minut bez przykrycia. Podawać z ulubionymi warzywami (u mnie to blanszowany brokuł, pomidor i Rukola) i 1 łyżką oliwy pomarańczowej.
Jesienna soczewica z burakami
Składniki:
1 szklanka ugotowanej żółtej soczewicy
1 papryka pokrojona w słupki
1/2 cukinii pokrojonej we wstążki
1 szklanka liści szpinaku
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 buraki ugotowane na parze i pokrojone w słupki
1 łyżka oliwy cytrynowej lub dowolnie innej
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i chwile podsmażać. Dodać resztę warzyw oprócz szpinaku i mieszać aż wszystkie się połączą. Dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać szpinak. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z zieloną pietruszką.
Leczo z fasolą czerwoną i dynią
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 szklanki ugotowanej, czerwonej fasoli
350 g dyni pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
1 żółta papryka pokrojona w słupki
3/4 szklanki wody lub wywaru z jarzyn
600 g pomidorów bez skórki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
Przygotowanie:
W dużym rondlu podgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić przez chwilę. Teraz dodać dynię i wymieszać. Następnie dodać czerwoną i żółtą paprykę. Doprawić solą i pieprzem oraz czerwona papryką i zalać wodą lub wywarem. Zagotować. W międzyczasie połowę pomidorów pokroić w kostkę, a drugą połowę zmiksować na mus. Dodać do potrawy i gotować 10 minut. Na koniec dodać ugotowaną fasolę i gotować kolejne 5 minut. Na koniec można jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN