Winegret
Składniki:
4 łyżki octu winnego
12 łyżek oliwy
2 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu
Opcjonalnie: łyżeczka miodu i/lub posiekany ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać. Jeśli chcemy zmienić smak sosu można wzbogacić go o żółtko jak w przepisie poniżej.
Winegret z żółtkiem
Składniki jak w przepisie powyżej:
+1 żółtko
Sposób przygotowania:
Do już gotowego sosu winegret dodać żółtko i zmiksować blenderem aż wszystko się połączy i zacznie gęstnieć.
Sałata na wypasie
Składniki:
1 sałata lodowa
2 marchewki
1 ogórek świeży
200 g korniszonów
1 ciabata
Oliwa z oliwek
2 ugotowane na miękko jajka
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciabatę porwać na kawałki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika i lekko podpiec aż zacznie chrupać. Sałatę podzielić na liście i umyć. Następnie porwać na mniejsze kawałki. Marchewki obrać i obieraczką do warzyw pociąć na podłużne cienkie plasterki, dodać do sałaty. Ogórka obrać, wydrążyć gnazdo nasienne, pokroić i dodać do sałaty. Korniszony jeśli są małe to dodać w całości. Upieczone grzanki dodać do sałaty, wszystko wymieszać, polać sosem następnie jeszcze raz wymieszać i na górę ułożyć pokrojone na ćwiartki jajka. Zamiast jajek można dodać kawałki podsmażonego lub upieczonego kurczaka. Upieczonego łososia lub plastry usmażonego steka.
Sos maślany
Składniki:
1 mała cebula
100 ml delikatnego octu winnego
50 g masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i razem z octem umieścić w rondelku. Gotować na wolnym ogniu aż ocet odparuje o jedną trzecią, następnie zmiksować. Lekko podgrzewać, dodawać partiami masło cały czas mieszając żeby się dobrze połączyło. Sos nabierze puszystości i zrobi się biały. Pod koniec dodać posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Podawać do ryby lub warzyw.
Dorsz z kalafiorem i porami
Składniki:
4 filety z dorsza atlantyckiego (ok. 200 g szt)
1 kalafior
4-5 porów
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Tymianek
Sposób przygotowania:
Filety przyprawić solą, pierzem i tymiankiem. Upiec w piekarniku w 120ºC przez 10 minut. Kalafior podzielić na różyczki, por pokroić na 3 cm kawałki i wszystko razem ugotować na parze aż będzie miękkie. Warzywa wyłożyć na talerz, na nich wyłożyć rybę, całość polać sosem maślanym.
Sos winny
Składniki:
2 szalotki
250 ml czerwonego wina
0,5 łyżeczki posiekanego tymianku
1liść laurowy
60 g masła
Sok z połówki cytryny
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szalotki posiekać i umieścić razem z winem, tymiankiem i liściem laurowym w rondelku, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Zdjąć z kuchenki i dodawać po kawałku masła ciągle mieszając żeby „wkręcić” masło do sosu. Pod koniec dodać sok z cytryny i wymieszać, jeśli będzie potrzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać do czerwonych mięs, mięs z grilla.
Sos pieczeniowy
Składniki:
2 kg kości: wieprzowe i wołowe
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 goździk
Kilka gałązek tymianku
Olej do smażenia
100 ml czerwonego wina
300 ml bulionu mięsnego
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kości umyć i razem z warzywami wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę aby się mocno przypiekły. Przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem i jeszcze przesmażyć. Dodać przyprawy, tymianek i wino. Dobrze wymieszać i odparować wino. Podlać bulionem i dusić na wolnym ogniem 2-3 godziny. Odcedzić. Warzywa dodać do sosu i zmiksować (warzywa zagęszczą sos). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczony schab z ziołami
Składniki:
2 kg schabu
Tymianek, pietruszka, szałwia
1 por
6-7 ząbków czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Schab przekroić wzdłuż na dwie części lecz zostawić 1 cm kawałek mięsa łączący obie części. Środek dobrze przyprawić solą i pieprzem, nałożyć ziół, posypać posiekanym czosnkiem i polać oliwa z oliwek. Złożyć i związać sznurkiem wędliniarskim lub białą nitką. Przyprawić z zewnątrz, polać oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i piec około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 i piec kolejne 40 minut. Schab pokroić w plastry i podawać z sosami oraz warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN