W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował potrawy kuchni czeskiej? Skąd ta inspiracja? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak zupa czosneczkowa, gulasz piwny czy knedle bułczane. Lubicie czeską kuchnię? :)
Zupa czosneczkowa
Składniki:
2-3 główki czosnku
3 łyżki masła do smażenia
3 kromki chleba
3 ziemniaki
2 litry bulionu drobiowego
2 jajka
żółty ser
2 kromki chleba tostowego
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i podduszamy na maśle. W bulionie drobiowym gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy czosnek już całkowicie się zeszkli dodajemy pokruszone kromki chleba i przesmażamy aż chleb pochłonie cały tłuszcz z patelni. Chleb dodajemy do bulionu drobiowego. W tym czasie kroimy chleb tostowy w drobna kostkę i prażymy na patelni aż będzie chrupiący. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do już wyłączonej zupy, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na spód każdego talerza nakładamy trochę startego żółtego sera. Zalewamy zupą, posypujemy grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Gulasz piwny
Składniki:
4 cebule
olej do smażenia
600 g mięsa wołowego, gulaszowego
500 g ciemnego piwa
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka musztardy
1 listek laurowy
1 ½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
200 g rzepy
200 g marchewki
200 g pieczarek
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przesmażyć razem aż mięso lekko się przyrumieni. Dodać przyprawy, dżem, musztardę, podlać piwem i dusić na wolnym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Dodać rzepę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dusić jeszcze tak długo aż warzywa będą miękkie. Jeśli będzie potrzeba podlać odrobiną wody. Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Podawać z knedlami.
Knedle bułczane
Składniki:
5 – 6 czerstwych bułek
1 cebula
mały pęczek natki pietruszki
łyżka masła
200 g mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Mleko wymieszać z jajkami i roztrzepać. Dodać cebulę. Bułki pokroić w drobną kostkę i razem z przyprawami i posiekaną natką pietruszki dodać do mieszanki mleczno-jajecznej. Odstawić na kilka minut aż bułki nasiąkną. Uformować 12 okrągłych knedli i ugotować na parze przez około 30 minut.
Kolace- Fragale
Składniki:
10 g drożdży
200 ml mleka
100 g cukru
2 żółtka
250 g masła
0,5 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej
Dodatki:
200 g twarogu
200 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, cukier rozpuszczone masło i wymieszać. Dodać mąkę z solą i zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwa i rozwałkować na cienkie okręgi. Przełożyć na dwie blachy. Na jednym cieście ułożyć wymieszany ze śmietaną i cukrem twaróg na drugim powidła śliwkowe. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem skropić rumem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień