Zupa czosneczkowa
Składniki:
2-3 główki czosnku
3 łyżki masła do smażenia
3 kromki chleba
3 ziemniaki
2 litry bulionu drobiowego
2 jajka
żółty ser
2 kromki chleba tostowego
natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i podduszamy na maśle. W bulionie drobiowym gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy czosnek już całkowicie się zeszkli dodajemy pokruszone kromki chleba i przesmażamy aż chleb pochłonie cały tłuszcz z patelni. Chleb dodajemy do bulionu drobiowego. W tym czasie kroimy chleb tostowy w drobna kostkę i prażymy na patelni aż będzie chrupiący. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do już wyłączonej zupy, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na spód każdego talerza nakładamy trochę startego żółtego sera. Zalewamy zupą, posypujemy grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Gulasz piwny
Składniki:
4 cebule
olej do smażenia
600 g mięsa wołowego, gulaszowego
500 g ciemnego piwa
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka musztardy
1 listek laurowy
1 ½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
200 g rzepy
200 g marchewki
200 g pieczarek
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w dużą kostkę mięso. Przesmażyć razem aż mięso lekko się przyrumieni. Dodać przyprawy, dżem, musztardę, podlać piwem i dusić na wolnym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Dodać rzepę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki. Dusić jeszcze tak długo aż warzywa będą miękkie. Jeśli będzie potrzeba podlać odrobiną wody. Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Podawać z knedlami.
Knedle bułczane
Składniki:
5 – 6 czerstwych bułek
1 cebula
mały pęczek natki pietruszki
łyżka masła
200 g mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Mleko wymieszać z jajkami i roztrzepać. Dodać cebulę. Bułki pokroić w drobną kostkę i razem z przyprawami i posiekaną natką pietruszki dodać do mieszanki mleczno-jajecznej. Odstawić na kilka minut aż bułki nasiąkną. Uformować 12 okrągłych knedli i ugotować na parze przez około 30 minut.
Kolace- Fragale
Składniki:
10 g drożdży
200 ml mleka
100 g cukru
2 żółtka
250 g masła
0,5 łyżeczki soli
250 g mąki pszennej
Dodatki:
200 g twarogu
200 g powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać żółtka, cukier rozpuszczone masło i wymieszać. Dodać mąkę z solą i zarobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwa i rozwałkować na cienkie okręgi. Przełożyć na dwie blachy. Na jednym cieście ułożyć wymieszany ze śmietaną i cukrem twaróg na drugim powidła śliwkowe. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Przed podaniem skropić rumem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień