W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego!
Aby zrobić w domu cukier waniliowy, nie trzeba wiele. Wystarczy: cukier, laska wanilii i oczywiście trochę chęci. Piotr Kucharski pokazuje, jak go zrobić krok po kroku.
Dzisiaj dla Was gotuje Andrzej Polan, a wszystkie przygotowane przez niego potrawy mają pomarańczowy kolor i dodatek. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na: kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw, a także pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem i ananas do smaku oraz łososia, boczniaki, pomarańczowej remoulady, kalarepki i cebuli. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN, znana restauratorka, Magda Gessler wraz z jedną z bohaterek programu "Kuchenne rewolucje" Danuta Białaś przygotowały dania kuchni polskiej: czerninę Kłobuka, fraszynki i kurczaka po polsku.
Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.
Paweł Loroch - kucharz, dziennikarz kulinarny i - jak mówi o nim Marcin Prokop - człowiek wielu talentów podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak przygotowywać posiłki i przekąski dla dzieci, by te chciały jeść warzywa. Zdradzamy jego przepisy na niemiecki kisiel z owocami, nuggetsy z bananów, serniczki Pani Miry i Elmo z warzyw.
Biała gorczyca, czarna gorczyca, ocet, woda, miód i sól - tych składników potrzebujecie do przygotowania domowej musztardy. Piotr Kucharski pokazuje w Dzień Dobry TVN, jak samemu przygotować musztardę. Lubicie musztardę? :)
Dwa żółtka, musztarda, sok z cytryny i ... Piotr Kucharski w kolejnej części cyklu Home made powiedział o tym, co jest jeszcze potrzebne do zrobienia domowego majonezu i jak go zrobić krok po kroku.
Liber to prawdziwy łowca... talentów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował, razem z siostrą Pauliną, która pracuje w Straży Pożarnej, babkę, polędwiczki wieprzowe oraz sałatkę z kozim serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!
Gniewosz Kin i Mikołaj Rey zabrali nas w podróż do przyszłości. W kuchni-laboratorium Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni molekularnej: helikopterowy krem z cukinii z pomarańczą z koziego sera, halibuta i węgorza wędzonego z porem i emulsją z borowików stepowych, pierś z kaczki grillowana na steak rocku z spaghetti winno-korzennym i czekoladowy suflet kamikadze. Skorzystajcie z ich przepisów!
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przekonywał młodych aktorów z serialu "Sama słodycz" Olafa Marchwickiego i Olivię Kupczynski, że nie tylko słodyczami człowiek żyje! ;)
Julia Rosnowska i Marta Dymek wiedzą co warto jeść wczesną wiosną, by naładować się pozytywną energią! Które warzywa są teraz najzdrowsze i czy "nowalijki" w marcu to dobry pomysł?
Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!
Walentynki już za 4 dni. Obowiązkowa kolacja we dwoje! Oto nasze propozycje: penne z krewetkami, świderki z kurczakiem i fasolką szparagową, cannelloni w sosie orzechowym i kokardki z cukinią i kozim serem. Oczywiście przy świecach:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.
Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.
Do przygotowania hummusu potrzebujecie: ciecierzycy, wody, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, soli, tahini, oliwy, soku z cytryny oraz czosnku. Dużo składników, ale Piotr Kucharski - krok po kroku - wyjaśnia, co trzeba z nimi zrobić, aby powstał pyszny hummus.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN - w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" - Andrzej Polan przygotował: ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką, pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką, falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli i owsiankę z owocami. Smacznego!
Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!
Blogerka kulinarna, wokalistka i producentka muzyczna. Prywatnie żona Krzesimira Dębskiego. Nie ma chyba osoby w Polsce, która nie kojarzy jej z diamentowymi kolczykami:). W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Jurksztowicz przygotowała: frittatę, sałatkę z buraków z kozim twarożkiem, kurczak z pomidorami i bazylią, owoce zapiekane w koglu moglu.
Mikołaj Rey wybrał się w podróż po Polsce w poszukiwania idealnego mięsa na steki. A kiedy już je znalazł, nie przepuścił okazji, aby przygotować steki, które - znając talent kulinarny Mikołaja - musiały być przepyszne. No i do tego ten sos... Robert Kantereit nie mógł oderwać oczu od jedzenia.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpiły ziemniaki. Piotr Kucharski przygotował z nich dania zasługujące na nagrodę. Na stole pojawiły się: zapiekanka Dauphinoise, pieczone ziemniaki, marynowane młode ziemniaczki, rozmarynowe ziemniaki z patelni, ziemniaki w mleku kokosowym. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach. Przygotowała dania, które z powodzeniem mogą być alternatywą dla kanapek do pracy. Był hummus z burakami, soczewica z ziołami i kurczakiem, sałatka z ryżowym makaronem oraz tarta z pomidorami i kozim serem.
Mleko, jogurt naturalny i ulubione dodatki - to wystarczy, by przygotować domowy jogurt według przepisu Piotra Kucharskiego.
Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.
Kulinarne popisy na bazie warzyw zaprezentowali nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Natalia Szroeder i Andrzej Polan. Na co macie największą ochotę?
Guma guar, sacharyna i innego rodzaju słodziki oraz konserwanty - oto czego możemy spodziewać się w pastach, które kupujemy w sklepach. Zobaczcie, co jeszcze wchodzi w ich skład.