Anna Nowak to finalistka II edycji programu Masterchef. Pomimo, że odpadła z programu radzi sobie świetnie. Najważniejsze, że nie przestała gotować:). W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: chleb z otrębów owsianych z jagodami goji, prażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym, sałatkę z quinoą, zielonymi szparagami, jajkami przepiórczymi i pomidorkami cherry z orzechowo-sezamowym winegretem, kaszę jaglaną z miodem, morelami, jagodami goji, suszonymi śliwkami, mleczny koktajl i pralinki.
W kuchni Dzień Dobry TVN,Andrzej Polan i Conrado Moreno przygotowali: szparagi z sosem szczawiowym i pomidorkami smażonymi, karczochy smażone, sałatkę z ogórka zielonego i cytryny, dressing serowy oraz rostbef wołowy ze szpinakiem i czosnkiem. Smacznego!
W ramach kampanii „Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania z różnego rodzaju kaszami: arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z sosem z zielonej sałaty, ogórkami i rzodkiewką, gołąbki z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym, zupa z prażonej kaszy owsianej, sera, rzeżuchy i wędzonego kurczaka, rurki francuskie z kremem z kaszy manny. Smacznego!
Kto z nas nie pamięta kompotu z rabarbaru? Jest pyszny i lekko kwaśny. Oprócz niego szef kuchni jednej z amerykańskich restauracji Paweł Zając przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN tartę rabarbarową, bezę z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami, sałatkę stekową z salsą oraz burgera. Na stole pojawił się również fondant z rabarbarem.
Jak się okazuje, kuchnia dla kulturystów to nie tylko jedno danie, na które składa się pierś z kurczaka, ryż i warzywa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i właściciel pierwszego w Polsce baru dla siłaczy Jakub Duszewski przygotowali także: zupę multiwitaminową, tortille żytnie: meksykańską, grecką, włoską oraz chudy sernik.
Jak wygląda tradycyjna, śląska Wielkanoc? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka swoich popisowych dań przygotowały Maria Ożga, finalistka programu "Masterchef", i jej siostra Anna Dembinska. Smacznego!
Wszyscy dobrze się bawili na wielkim, greckim weselu:) Tym razem Mikołaj udał się do małego gospodarstwa polskiego Greka. Jak przebiega proces tworzenia takiego sera? Po czym rozpoznać prawdziwą fetę? W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o niewątpliwych walorach smakowych tego sera. Można go grillować, idealny do sałatek, można zapiec i panierować. A w jaki sposób Wy przyrządzacie fetę?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich propozycji dań wielkanocnych: paszteciki z królika z pistacjami, bulion z królika, żurek na grzybowym wywarze, masło rzeżuchowe i babę rumową. Zobaczcie, co sprawiło, że Marcin Prokop lekko się otrząsnął.
Co zrobić już teraz, a co można odłożyć na później? Zobaczcie, jak przygotować się "na spokojnie" do Wielkanocy.
Bubele, czyli winne placki naszych braci starszych w wierze, charoset, mumie z parówek oraz sałatka z tuńczyka i ciecierzycy - oto sekretne dania Pawła Lorocha, który postanowił się nimi podzielić. Smacznego!
Skorzystajcie z przepisów Piotra Kucharskiego, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: roladki z indyka z młodymi warzywami, ciepłą sałatkę z ogórka, letnie warzywa z lekkim majonezem, botwinka na ostro z bryndzą i tordu z kiełbasą krakowską.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach upiekła: prosty chleb pszenno-żytni, chleb ze słonecznikiem i chrupiące bagietki. Świeże pieczywo dobrze smakuje z masłem, ale Ania przygotowała do niego przepyszne pasty: groszkową, paprykową i szpinakową. Smacznego!
Aby zrobić w domu cukier waniliowy, nie trzeba wiele. Wystarczy: cukier, laska wanilii i oczywiście trochę chęci. Piotr Kucharski pokazuje, jak go zrobić krok po kroku.
Dzisiaj dla Was gotuje Andrzej Polan, a wszystkie przygotowane przez niego potrawy mają pomarańczowy kolor i dodatek. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na: kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw, a także pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem i ananas do smaku oraz łososia, boczniaki, pomarańczowej remoulady, kalarepki i cebuli. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN, znana restauratorka, Magda Gessler wraz z jedną z bohaterek programu "Kuchenne rewolucje" Danuta Białaś przygotowały dania kuchni polskiej: czerninę Kłobuka, fraszynki i kurczaka po polsku.
Uczestniczka programu Ugotowani Patrycja Zahng i Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN w przygotowanych przez siebie daniach połączyli smaki Polski i Kraju Środka. Na stole pojawiły się: skrzydełka z kurczaka z sosem sojowym, polędwiczka wieprzowa z confitowaną młodą marchewką i imbirem, cukinia grillowana z sałatką z ogórka i z marynowaną cytryną oraz sałatka z kalafiora młodego ze smażoną pietruszką, wędzonym pstrągiem, jajkami przepiórczymi i cytrusowym aioli. Ten eksperyment wyszedł im znakomicie.
Paweł Loroch - kucharz, dziennikarz kulinarny i - jak mówi o nim Marcin Prokop - człowiek wielu talentów podpowiada w Dzień Dobry TVN, jak przygotowywać posiłki i przekąski dla dzieci, by te chciały jeść warzywa. Zdradzamy jego przepisy na niemiecki kisiel z owocami, nuggetsy z bananów, serniczki Pani Miry i Elmo z warzyw.
Biała gorczyca, czarna gorczyca, ocet, woda, miód i sól - tych składników potrzebujecie do przygotowania domowej musztardy. Piotr Kucharski pokazuje w Dzień Dobry TVN, jak samemu przygotować musztardę. Lubicie musztardę? :)
Dwa żółtka, musztarda, sok z cytryny i ... Piotr Kucharski w kolejnej części cyklu Home made powiedział o tym, co jest jeszcze potrzebne do zrobienia domowego majonezu i jak go zrobić krok po kroku.
Liber to prawdziwy łowca... talentów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował, razem z siostrą Pauliną, która pracuje w Straży Pożarnej, babkę, polędwiczki wieprzowe oraz sałatkę z kozim serem.
W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!
Gniewosz Kin i Mikołaj Rey zabrali nas w podróż do przyszłości. W kuchni-laboratorium Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni molekularnej: helikopterowy krem z cukinii z pomarańczą z koziego sera, halibuta i węgorza wędzonego z porem i emulsją z borowików stepowych, pierś z kaczki grillowana na steak rocku z spaghetti winno-korzennym i czekoladowy suflet kamikadze. Skorzystajcie z ich przepisów!
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przekonywał młodych aktorów z serialu "Sama słodycz" Olafa Marchwickiego i Olivię Kupczynski, że nie tylko słodyczami człowiek żyje! ;)
Julia Rosnowska i Marta Dymek wiedzą co warto jeść wczesną wiosną, by naładować się pozytywną energią! Które warzywa są teraz najzdrowsze i czy "nowalijki" w marcu to dobry pomysł?
Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!
Walentynki już za 4 dni. Obowiązkowa kolacja we dwoje! Oto nasze propozycje: penne z krewetkami, świderki z kurczakiem i fasolką szparagową, cannelloni w sosie orzechowym i kokardki z cukinią i kozim serem. Oczywiście przy świecach:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.
Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.