Zupa rybna Halaszle
Składniki:
2 l wywaru rybnego lub warzywnego
700 g wyfiletowanego karpia
2 duże różnokolorowe papryki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 marchewka
20 g słodkiej papryki w proszku,
sól
1/2 łyżeczki mielonego kminku
30 g smalcu
1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
2 średnie pomidory
liść laurowy
ziele angielskie
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w pół plastry. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj ok. 10 min., tyle żeby ziemniaki były miękkie, następnie dodaj posiekane w kostkę pomidory. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i wlej czerwone wino. Od momentu zagotowania poczekaj 2-3 min. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.
Kopytka tymiankowe z sosem grzybowym
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
250 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko (klasa wagowa L)
1 łyżka posiekanego, świeżego lub suszonego tymianku
sól
pieprz
Sos:
30 g masła
500 g podgrzybków
150 ml śmietany 30% lub 36%
1 duża cebula
1/3 łyżeczki kminku
2 gałązki rozmarynu
100 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz biały i czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij je przez praskę, najlepiej dwukrotnie. Połącz je z mąką, jajkiem, solą oraz tymiankiem. Tak powstałe ciasto wyrabiaj kilka minut. Następnie uformuj z niego niewielkie wałki i potnij na kopytka. W rondlu rozpuść na małym ogniu masło i dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli wlej odrobinę białego wina i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj pokrojone w dosyć grube plastry podgrzybki oraz bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Smaż całość 4–5 min. na małym ogniu. Pod koniec dolej śmietany i dopraw solą, kminkiem oraz oboma rodzajami pieprzu.
Kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie podane z sosem z miodu pitnego i karmelizowanymi figami
Składniki:
4 kacze udka
2 łyżki majeranku suszonego
1 czubata łyżka tymianku suszonego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sos:
20 g masła
2 szalotki
ząbek czosnku
1 szklanka miodu pitnego
sól
pieprz
8 fig
30 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Kacze udka natrzyj marynatą z majeranku, tymianku, sosu sojowego, przeciśniętym czosnkiem, miodem oraz pieprzem. Najlepiej odstaw je do lodówki na noc. Blachę do pieczenia nasmaruj odrobiną oleju. Ułóż na niej udka i piecz przez 3 godz. w 130 st. C. W rondlu lub na patelni rozgrzej delikatnie masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodaj pozostałości marynaty, czosnek oraz miód pitny. Kiedy całość zredukuje się o połowę, włóż do powstałego sosu udka i duś przez kilka minut z każdej strony.
Kilka minut przed podaniem rozgrzej delikatnie masło. Dodaj cukier i delikatnie mieszaj. Kiedy zacznie się karmelizować, połóż połówki fig płaską stroną na spód i smaż 1,5–2 min. Po tym czasie odwróć i smaż kolejną minutę. Udka serwuj z figami, sosem i np. ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN