Smaki z dzieciństwa Kuroniów

W kuchni Dzień Dobry TVN gotujące małżeństwo – Aneta i Jan Kuroniowie. Przygotowali dania, których smaki przypominają im dzieciństwo. Na stole pojawiły się: zupa rybna Halaszle, kopytka tymiankowe z sosem grzybowym oraz kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie. Smacznego!

Zupa rybna Halaszle

Składniki:

2 l wywaru rybnego lub warzywnego

700 g wyfiletowanego karpia

2 duże różnokolorowe papryki

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

1 marchewka

20 g słodkiej papryki w proszku,

sól

1/2 łyżeczki mielonego kminku

30 g smalcu

1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina

2 średnie pomidory

liść laurowy

ziele angielskie

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a kiedy się zeszklą, pokrojoną w paski paprykę i marchewkę posiekaną w pół plastry. Przesmaż i dodaj sproszkowaną słodką paprykę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej wywarem. Gotuj ok. 10 min., tyle żeby ziemniaki były miękkie, następnie dodaj posiekane w kostkę pomidory. Włóż pokrojone i skropione sokiem z cytryny filety rybne i wlej czerwone wino. Od momentu zagotowania poczekaj 2-3 min. Dopraw do smaku. Udekoruj natką pietruszki.

Kopytka tymiankowe z sosem grzybowym

Składniki:

Kopytka:

1 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi

250 g mąki pszennej + do podsypywania

1 jajko (klasa wagowa L)

1 łyżka posiekanego, świeżego lub suszonego tymianku

sól

pieprz

Sos:

30 g masła

500 g podgrzybków

150 ml śmietany 30% lub 36%

1 duża cebula

1/3 łyżeczki kminku

2 gałązki rozmarynu

100 ml białego wytrawnego wina

sól

pieprz biały i czarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij je przez praskę, najlepiej dwukrotnie. Połącz je z mąką, jajkiem, solą oraz tymiankiem. Tak powstałe ciasto wyrabiaj kilka minut. Następnie uformuj z niego niewielkie wałki i potnij na kopytka. W rondlu rozpuść na małym ogniu masło i dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli wlej odrobinę białego wina i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj pokrojone w dosyć grube plastry podgrzybki oraz bardzo drobno posiekany świeży rozmaryn. Smaż całość 4–5 min. na małym ogniu. Pod koniec dolej śmietany i dopraw solą, kminkiem oraz oboma rodzajami pieprzu.

Kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie podane z sosem z miodu pitnego i karmelizowanymi figami

Składniki:

4 kacze udka

2 łyżki majeranku suszonego

1 czubata łyżka tymianku suszonego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

3 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sos:

20 g masła

2 szalotki

ząbek czosnku

1 szklanka miodu pitnego

sól

pieprz

8 fig

30 g masła

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Kacze udka natrzyj marynatą z majeranku, tymianku, sosu sojowego, przeciśniętym czosnkiem, miodem oraz pieprzem. Najlepiej odstaw je do lodówki na noc. Blachę do pieczenia nasmaruj odrobiną oleju. Ułóż na niej udka i piecz przez 3 godz. w 130 st. C. W rondlu lub na patelni rozgrzej delikatnie masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodaj pozostałości marynaty, czosnek oraz miód pitny. Kiedy całość zredukuje się o połowę, włóż do powstałego sosu udka i duś przez kilka minut z każdej strony.

Kilka minut przed podaniem rozgrzej delikatnie masło. Dodaj cukier i delikatnie mieszaj. Kiedy zacznie się karmelizować, połóż połówki fig płaską stroną na spód i smaż 1,5–2 min. Po tym czasie odwróć i smaż kolejną minutę. Udka serwuj z figami, sosem i np. ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości