Ciepła sałatka z fasolą Jaś i kabanosem extra wieprzowym
Składniki:
Kabanos extra wieprzowy 100g
Fasola Jaś 100g
Cebula 1szt
Rydze kilka sztuk
sól, pieprz,
Majeranek świeży, natka pietruszki, koper,
Lisć laurowy, ziele angielskie, kminek ziarno,
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na noc, odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku i soli. Na patelni przesmażamy pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy pokrojonego w krążki kabanosa, przesmażamy chwile i dodajemy rydze. Chwile smażymy i łączymy wszystko z fasola. Posypujemy koprem, natką pietruszki i liśćmi świeżego majeranku.
Drożdżowe, zawijane z kabanosem exclusive wieprzowym, papryką, brukselką i orzechami
Składniki:
Mąka 1kg
Olej 200ml
Woda 300ml
Mleko 150ml
Drożdże 100g
Sól 1 łyżka
Cukier 2 łyżki
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Papryka czerwona 4szt
Dynia 200g
Brukselka 20szt
Kabanosy exclusive wieprzowy 100g
Cebula czerwona 1szt
Orzechy laskowe 100g
Olej do smażenia
Sól, pieprz,
Koper, tymianek świeży,
Jajko do smarowania ciasta
Ser żółty 200g
Przygotowanie:
Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kabanosy, następnie dodajemy paprykę, brukselkę, dynię i orzechy laskowe. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz, zwijamy jak makowiec i kroimy w plastry. Zawijane drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem i posypujemy serem tartym, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
Bakłażany z suchą krakowską wieprzową, kaszą i serem
Składniki:
Bakłażany 4szt
Cebula 1szt
Sucha krakowska wieprzowa 150g
Kasza jęczmienna pęczak 150g
Pomidory 5szt
Pieczarki 200g
Bryndza owcza 200g
Natka pietruszki, cząber, koperek,
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w grube plastry i obsmażamy na złoty kolor. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut i łączymy z kaszą ugotowaną, pomidorami pokrojonymi w kostkę, bryndzą. Bakłażany napełniamy farszem, układamy na wierzch plastry krakowskiej i zapiekamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN