Sałatka z pieczonych kolorowych papryk
Składniki:
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
200 g sera feta
1 mały słoiczek kaparów
1 główka czosnku
listki bazylii
100 g świeżych wyłuskanych orzechów włoskich
1 łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Ułożyć na półmisku posypać pokruszoną fetą oraz odsączonymi kaparami. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, gdy się zarumienią dodać sos sojowy i smażyć przez chwile aż sos się zredukuje. Orzechami oraz listkami bazylii posypać po wierzchu. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwy.
Zapiekane papryki
Składniki:
3 duże papryki Romano (czerwone podłużne papryki)
50 g suszonych pomidorów
1 kula mozzarelli
150 g kuskusu
2 pęczki natki pietruszki
oliwa z oliwek
6 łyżek bułki tartej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, następnie wymieszać z pokrojoną mozarellą, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać kilkoma łyżkami oliwy. Farszem nafaszerować papryki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut.
Potrawka z papryki z wieprzowiną
Składniki:
800 g mieszanych papryk
1 polędwiczka wieprzowa
1 cukinia
4 duże pomidory
3 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zeszkli zestawić z kuchenki i dodać papryki w proszku i ją przesmażyć. Garnek przestawić znowu na kuchenkę. Dodać pokrojone w paski papryki oraz cukinię w półplasterki, smażyć całość. W tym czasie pokroić polędwiczkę w plasterki, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Do papryk dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory. Dodać polędwiczkę i poddusić całość aż warzywa i polędwiczka będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.
Pulpeciki z sosem paprykowym
Składniki:
500 g czerwonej papryki
500 g mięsa mielonego z łopatki
2 kule mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 jajko
30 g blanszowanych migdałów
bułka namoczona w mleku
pęczek natki pietruszki
0,5 łyżeczki kopru włoskiego
0,5 łyżeczki czarnuszki
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminu
20 ml octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne. W tym czasie podgrzać ugotować oliwę z oliwek z przyprawami. Następnie pokroić paprykę i razem z octem, czosnkiem dodać do oliwy i zmiksować na gładki krem. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki i obsmażyć na patelni i zalać sosem i dusić przez kilka minut. Posypać porwaną mozzarellą i zapiec przez chwilę w piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN