Jesienno-letnia zupa
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula
1 ostra papryczka
6 kolb kukurydzy
1 czerwona papryka
0,25 łyżeczki kminu
0,25 łyżeczki ziaren kolendry
1 l bulionu drobiowego
sól
pieprz
100 ml kwaśnej śmietany
Dodatki:
100 g boczku
1 cukinia
2 pomidory
listki kolendry
3 tortille
100 ml kwaśnej śmietany
ostra papryka w proszku
suszone oregano
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną ostrą papryczkę, poddusić. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz ziarna kukurydzy odcięte z kolby. Smażyć przez chwilę, dodać zmielone w moździerzu przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut. Dolać bulion i gotować. Jak warzywa będą miękkie, dodać śmietanę i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować tortille kwaśną śmietaną, posypać papryką w proszku i oregano. Wstawić do piekarnika, aby śmietana się zapiekła. Tortille pokroić na trójkąty.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażyć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory bez gniazd nasiennych) i podsmażyć, pod koniec dodać listki kolendry.
Zupę podawać z podsmażonym boczkiem i cukinią u góry oraz tortillami.
Zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym
Składniki:
200 g dzikiego ryżu
300 g zielonej fasolki
200 g dyni o twardym miąższu
2 łyżki masła
2 szalotki
300 g kurek
100 ml śmietanki 30%
50 g świeżych orzechów włoskich
sól
pieprz
świeży tymianek
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę pokroić na trzy-, czterocentymetrowe kawałki i ugotować do miękkości. Dynię pokroić w kostkę i poddusić na patelni z odrobiną oliwy. Dodać do ryżu i wymieszać. Ugotowaną fasolkę ułożyć na wierzchu.
Na maśle poddusić posiekaną szalotkę. Po chwili dodać kurki i dusić aż będą miękkie. Podlać śmietaną, gotować dalej aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać posiekane orzechy. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Polać po wierzchu.
Bakłażanowe pizze
Składniki:
1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
sól
pieprz
suszone oregano
1 słoiczek dobrego sosu pomidorowego
3 duże kule mozzarelli
10 plasterków pikantnego salami
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bakłażana pokroić w półcentymetrowe plastry. Posmarować oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem oraz oregano. Wstawić do pieca na 13-15 min. Wyjąć, posmarować sosem pomidorowym. Na wierzch porwać mozzarellę i ułożyć kawałki salami pokrojonego na ćwiartki. Zapiekać ponownie w piekarniku przez 3-4 min.
Sernik z pieczonymi owocami
Składniki:
200 g herbatników
30 g masła
600 g kremowego serka do kanapek
70 g cukru
4 jajka
skórka otarta z pomarańczy
0,5 łyżeczki cynamonu
100 g kwaśnej śmietany
Pieczone owoce:
2 figi
3-4 śliwki
200 g borówek amerykańskich
50 g cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę o wymiarach ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na nią ciasteczka, docisnąć i wyrównać spód. Wstawić do lodówki i schładzać przez 10 min.
Ser ubić z cukrem i powoli dodawać jajka – ciągle ubijając. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Przelać na spód formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
W piekarniku podnieść temperaturę do 200 st. C. Owoce wyłożyć na blaszkę. Posypać cukrem, wstawić do piekarnika i piec ok. 12 min. Lekko wystudzony sernik, posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć podpieczone owoce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN