dynie

    dynie

    Przed nami Halloween, straszne przebrania, przerażające wypieki i jesienne ozdoby. Już za kilka dni zabierzemy się za dyniowe lampiony. Co zrobić z pozostałościami po warzywie? Z pewnością ich nie wyrzucamy. Miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów. Przedstawiamy kilka z nich.

    Bez wątpienia dynie to najpopularniejsze jesienne warzywa. Nie dość, że są niskokaloryczne i dostarczają błonnika pokarmowego, to jeszcze sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz mają właściwości odkwaszające. Wszystko to sprawia, że o tej porze roku królują na naszych stołach. Sprawdź, jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach.

    Dyniowych lampionów nie może zabraknąć na żadnej halloweenowej imprezie. Jak je wykonać? To proste! W kawiarence TVN dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz spotkała się z mistrzami carvingu, czyli sztuki wycinania owoców i warzyw: Dominiką Sadowską i Pawłem Sztenderskim. jaki rodzaj dyni wybrać? Co będzie nam potrzebne? I czy taka zabawa jest bezpieczna dla dzieci?

    W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!

    Jan Styra zajmuje się uprawą dyni. I to nie byle jakich - gigantycznych. Co robi, że dynie, które hoduje osiągają tak duże rozmiary? Jaki związek ma to z algami morskimi? I kto wierzył, że pestki z dyni zapewniają skuteczne seksualne łowy? O to zapytał hodowcę dyni pogodynek Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak.