Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?

Bez wątpienia dynie to najpopularniejsze jesienne warzywa. Nie dość, że są niskokaloryczne i dostarczają błonnika pokarmowego, to jeszcze sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz mają właściwości odkwaszające. Wszystko to sprawia, że o tej porze roku królują na naszych stołach. Sprawdź, jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach.

Ogromne dynie pani Wandy

Dynia jest warzywem jednorocznym, a jej długie pędy najczęściej płożą się po ziemi, choć są również gatunki, które pną się ku górze. Ta roślina od maja do września wytwarza żółte kwiaty, a jesienią w ich miejscu pojawiają się pomarańczowe, niekiedy też żółte i zielone, owoce właściwe dla danego rodzaju.

Wiadomo, że dynia lubi ciepło i wilgoć – w temperaturze 25 st. C rośnie najlepiej, dlatego warto sadzić ją w miejscach nasłonecznionych lub specjalnie docieplonych. Pani Wanda Matras z Otynia uprawia dynie nie w szklarniach, a na polu obok innych warzyw i może się pochwalić ich naprawdę imponującymi rozmiarami - największy tegoroczny okaz mierzy 180 cm w obwodzie i waży około 50 kg. Dwa lata temu Pani Wandzie udało się wyhodować egzemplarz, który w obwodzie miał ponad 2 metry i ważył 70 kilogramów.

Żeby taką wielką dynię wyhodować, to po pierwsze należy dobrze uprawić obornikiem ziemię. Gdy biorę te nasiona, to kopię dołek, nakładam obornik, przykrywam ziemią i dopiero sadzę nasionka

- podpowiadała w Dzień Dobry TVN pani Wanda.

Całą zimę jej rodzina je dynie, a także inne warzywa, które rosną w jej ogródku - m. in. cukinie, tykwy, ogórki kiwano kolczaste, arbuzy czy pomidory. Wykorzystuje do tego różne ciekawe przepisy. Mieszkanka Otynia zdradziła:

Z dyni to robię zupę mleczną, którą dzieci uwielbiają z sokiem malinowym - nazywają ją zupą malinową. Robię również w syropie dynie w słoikach, ale to musi trochę postać, żeby później smakowała jak pomarańcze. Przygotowuję także dżemy - dynia z jabłkiem, dynia ze śliwką czy dynia z sokiem pomarańczowym.

Każdego dnia pasjonatka spędza po kilka godzin w ogrodzie. Obserwując efekty, wiemy, że warto!

Przykładowy przepis na zupę mleczną na dyni z zacierkami

Składniki na zupę mleczną na dyni:

Zupa:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier do smaku

Zacierki:

  • 15 dkg mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Jak przygotować zupę mleczną na dyni?

Zaczynamy od przygotowywania zacierek. Wsypujemy mąkę do miseczki i mieszamy z solą. Następnie wbijamy jajko, mieszamy i wyrabiamy małe kluseczki. Możemy również ciasto zgnieść w dużą kulę i zetrzeć na tarce.

Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy do miękkości. Możemy ją wówczas rozgnieść widelcem lub zmiksować. Później w osobnym garnku gotujemy mleko z solą oraz dynią. Wsypujemy przygotowane wcześniej zacierki. Następnie gotujemy na wolnym ogniu aż kluseczki będą miękkie. Na koniec można dodać do zupy cukier, miód, sok malinowy czy cynamon.

Kuchnia dyniowa. Przepisy Samar Khanafer. Zobacz wideo:

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

podziel się:

Pozostałe wiadomości