Menu dla ucznia: energetyczne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)

Energetyczne batoniki

Składniki:

300 g mieszanych orzechów i nasion: orzechy laskowe, włoskie, nasiona słonecznika, len

50 g suszonej żurawiny

50 g daktyli bez pestek

1 banan

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym aż masa będzie drobno rozdrobniona i klejąca. Przełożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po wystudzeniu pokroić na podłużne batoniki.

Tortille z łososiem

Składniki:

200 g łososia

1 łyżka śmietany

ogórek

marchewka

por

papryka

liście sałaty rzymskiej

2 tortille pełnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Łososia podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut. Wystudzić i podzielić na drobne kawałki i wymieszać ze śmietaną. Warzywa pokroić w zapałki oraz lekko podgotować (można je tez podgotować na parze). Tortille wypełnić łososiem. Na wierzch ułożyć warzywa i sałatę, zawinąć.

Zamiast łososia można użyć pokrojonego w paski indyka np. z poprzedniego przepisu.

Spring rollsy po polsku

Składniki:

500 g filetu z indyka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka łagodnego curry

100 g kaszy gryczanej nie palonej

2 pomidory

pokrojona kapusta pekińska

kilka pasków czerwonej papryki

sezam

papier ryżowy

Sposób przygotowania:

Kwaśną śmietanę wymieszać z curry i natrzeć filet z indyka. Zostawić na kilka godzin do zamarynowania, następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 150ºC przez 40-50 minut (czas zależy od grubości fileta. W tym czasie ugotować kaszę do miękkości. Pod koniec dodać do niej pokrojonego w drobną kostkę pomidora i wymieszać.

Upieczonego indyka pokroić w cienkie paski. Papier ryżowy namoczyć, ułożyć na desce do krojenia. Na wierzchu ułożyć kaszę i posypać posiekaną kapustą pekińską i ułożyć kilka pasków czerwonej papryki. Całość posypać sezamem i zwinąć.

Domowy izotonik

Składniki:

1 litr wody

3-4 łyżki miodu

szczypta soli

sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie se sobą wymieszać. Przelać do butelki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości