Szybki wywar warzywny
Składniki:
2 l wody
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
mały por
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
Wodę wlać do garnka i gotować. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Razem z przyprawami dodać do garnka z wodą. Przykryć pokrywką i gotować 15-20 min. Przecedzić przez drobne sito, warzywa docisnąć, żeby odsączyć.
Krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
1200 ml wywaru warzywnego
50 g białej czekolady
200 ml mleka
sól
pieprz
2 kaszanki do podania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć na oleju aż lekko zbrązowieją. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmażyć przez chwilę aż ziemniaki nabiorą lekko smażonego aromatu. Dodać wywar, czekoladę i mleko. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować na gładki krem. Pokroić kaszankę na jednocentymetrowe kawałki i usmażyć plastry na rozgrzanej patelni.
Zupę podawać z plastrami podsmażonej kaszanki.
Zupa grzybowo-kukurydziana na żurku
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
200 g podgrzybków
200 g borowików
200 g kurek
2 kolby kukurydzy
1 l wywaru warzywnego
500 ml bazy do żurku
sól
pieprz
majeranek do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone na kawałki grzyby i podsmażyć je. W osobnym garnku podsmażyć ziarna kukurydzy i dodać je do grzybów. Całość zalać wywarem warzywnym i gotować przez 10-15 min. Gdy się zagotuje, dodać bazę do żurku, zagotować, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Zupa z małży
Składniki:
0,5 kieliszka białego wytrawnego wina
1 kg świeżych małży
6 szalotek lub 2 cebule
150 g kiełbasy chorizo
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
1 pomidor
500 ml wywaru rybnego lub warzywnego
200 ml śmietany 30%
1 łyżka listków tymianku
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Wino z posiekaną cebulą i czosnkiem zagotować w dużym garnku. Dodać umyte muszle, przykryć i gotować ok. 5 min. aż wszystkie się otworzą. Po tym czasie odcedzić muszle, zachowując płyn, który powstał w garnku. Nieotwarte muszle wyrzucić.
W dużym garnku podsmażyć pokrojone w kostkę: kiełbasę i marchewkę oraz por pokrojony w krążki. Dodać wywar rybny lub warzywny, odłożony płyn, śmietanę i pokrojonego pomidora w kostkę. Zagotować całość. Dodać muszle i świeży tymianek. Podgrzać całość przez minutę. Doprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN