Kremowa kasza gryczana z grzybami i polędwiczką
Składniki:
1/2 opakowania serka do smarowania
300 g niepalonej kaszy gryczanej
1 cebula
250 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone)
1 litr bulionu
1/2 szklanki białe wino wytrawne
2 łyżki masła (zimne)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz – do smaku
1 polędwiczka wieprzowa
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Grzyby pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw. Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę - ma być miękka. Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 min.). Dolej 1/2 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min.). Zdejmij z ognia i dodaj ser oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.
Polędwiczki pokrój w ukośne, ok. 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj gałązki rozmarynu i całe ząbki czosnku. Mięso przyprawione solą i pieprzem smaż z obu stron na tak aromatyzowanej oliwie. Podawaj na kaszy.
Zupa dyniowa z serowymi grzankami
Składniki:
1 opakowanie serka do smarowania
1 dynia odmiany hokkaido
2 marchewki
1 cebula
1 łyżeczka past curry – lub do smaku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
bagietka
2 łyżki tartego żółtego sera
Przygotowanie:
Dynię pokrój w małe kawałki. Na dnie tego samego garnka rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną dynię i marchewkę. Przesmaż. Zalej wodą do wysokości warzyw. Gotuj do miękkości. Doda 1/2 opakowania serka. Zblenduj zupę na gładki krem, przypraw do smaku. Kromki bagietki opiecz np. w tosterze. Posmaruj serkiem i wstaw pod grill kuchenki. Połóż na zupie, posyp serem żółtym.
Tarta z jarmużem i pieczarkami
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki pszennej
140 g masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki wody
Nadzienie:
200 g jarmużu (bez twardych łodyg)
1 Por
200 g pieczarek
3 jajka
1 opakowanie serka do smarowania
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Ciasto: mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko - przez ok. 10 s. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 min. z obciążeniem, a następnie 10 min. bez niego w 180 st. C.
Nadzienie: na mieszance oleju i masła zeszklij pokrojony w półtalarki por i pieczarki. Jarmuż pokrój na ok. 3 cm kawałki, wytnij twarde łodyżki i obgotuj przez 3 min. w lekko osolonej wodzie, odlej i osusz. Jarmuż połącz z porem, przypraw solą i pieprzem, wyłóż na podpieczone ciasto. Jajka połącz z mlekiem i serem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 min. w 200 st. C do ścięcia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN