Leniwe z dyni z sosem węgierkowym
Składniki:
500 g dyni piżmowej
500 g twarogu
500 g mąki
1 jajko
2 słoiki powideł węgierkowych
200 g cukru brązowego
500 ml śmietany 30%
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Upieczoną przez 30 minut w 180 stopniach dynię wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, jajkiem, mąką oraz 100 g cukru tak, aby masa była w miarę luźna. Dłońmi uformować z leniwe następnie je wyciąć i gotować aż do wypłynięcia na wierzch. Z reszty cukru robić karmel, dodać śmietanę i powidła węgierkowe, a następnie redukować 10 minut. Podawać zmieszane razem.
Kaczka w sosie wiśniowym z fondantem ziemniaczanym i czerwona kapustą z dżemem z czarnych porzeczek:
Składniki:
1 kacze udo
200 g ziemniaki
50 g masła
200 g czerwonej kapusty
1/3 słoiczka dżemu porzeczkowego
100 ml czerwonego wina
1/4 laski cynamonu
½ pęczka włoszczyzny
50 ml octu jabłkowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać i pokroić w plastry. Obsmażyć razem z kaczką następnie doprawić solą i pieprzem, podlać odrobina wody i dusić do miękkości. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry ok 1 cm, bardzo powoli dusić na maśle przewracając dopiero wtedy kiedy jedna strona się zrumieni i będzie chrupiąca. Posolić. Kapustę posiekać, przesmażyć na odrobinie masła, a następnie dodać cynamon. Dusić do jędrności. Na koniec dodać dżem z czarnych porzeczek. Wymieszać wszystko energicznie doprawić solą, pieprzem oraz octem jabłkowym.
Smażona chałka ze swojskim twarogiem, dżemem malinowym i konfiturą pomidorową:
Składniki:
1 plaster chałki
50 g masła
80 g twaróg wiejski
100 g pomidorów cherry
100 g cukru
100 ml octu jabłkowego
1 łyżka dżemu malinowego
60 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Chałkę obsmażyć na maśle, następnie zostawić do ostygnięcia.
Konfitura pomidorowa:
Z cukru zrobić karmel następnie wrzucić w całości pomidory i zalać octem. Redukować bardzo powoli na koniec wszystko zmiksować.
Twaróg wymieszać ze śmietaną i odrobina cukru. Na chałkę nałożyć przygotowany twaróg, dżem malinowy i konfiturę pomidorową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN