Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.
Kulinarne popisy na bazie warzyw zaprezentowali nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Natalia Szroeder i Andrzej Polan. Na co macie największą ochotę?
Guma guar, sacharyna i innego rodzaju słodziki oraz konserwanty - oto czego możemy spodziewać się w pastach, które kupujemy w sklepach. Zobaczcie, co jeszcze wchodzi w ich skład.
Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach podsumowała karnawał miłym akcentem końcowym w postaci: kruchych róż karnawałowych, bezików z kremem czekoladowym, rożków z serem i konfiturą z róży, bananów w kokosowym cieście. Smacznego!
Mleko, cukier puder, czekolada gorzka, orzechy i masło - tak niewiele potrzeba, aby zrobić przepyszny krem czekoladowy według przepisu Piotra Kucharskiego.
Córka namawia ją na napisanie książki kucharskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Gawryluk przygotowała: brownie, szarlotkę oraz dwukolorowy jogurt. Smacznego!
Motywem przewodnim w kuchni Andrzeja Polana było mleko, ale nie tylko krowie. Dla osób uczulonych na laktozę przygotował także mleko ryżowe i migdałowe. Udowodnił również, że mleko da się połączyć z mięsem, a dokładnie z łopatką wieprzową. Ponadto na stole pojawiały się: mleczne risotto z owocami oraz kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem. Smacznego!
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)
Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z gruszek. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakują gruszki pod kruszonką, gruszki w czerwonym winie z gorgonzolą, szaszłyki z karkówki z gruszkami. Mamy dla Was coś ekstra, czyli sernik z gruszkami i czekoladą. Kto z Was lubi gruszki?
Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!
Marta Dymek zaprasza Was do kuchni Dzień Dobry TVN na krem buraczany z mlekiem kokosowym, sałatkę z jarmużu z migdałami i jabłkami w klonowym sosie i tajską brukselkę. Czyli pysznie i zielono!
Nazywany jest polską pizzą. Tradycyjna bułka z cebulą może stać się regionalnym przysmakiem. Co na to Unia Europejska? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował włoskie siostry naszego cebularza - pizzę z cebulą, pieczarkami i wędzonką, pizzę z brokułowym pesto i bursztynem, pizzę pieróg, czyli calzone z pomidorami, szynką, serem korycińskim.
Marsjańska jajecznica ze szczypiorkiem i marsjański deser jabłkowy - oto co jada Pan Kazimierz, nasz człowiek, który za 10 lat chciałby polecieć na Marsa. Przy okazji Pan Kazimierz zdradził nam, którą ze znanych osób chciałby wziąć ze sobą na czerwoną planetę.
Katarzyna Nowakowska, blogerka kulinarna, w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na pełne ziarno - chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą, sałatkę z pełnoziarnistym makaronem oraz krakersy z mąki 3 ziarna. A Wy, jakie macie pomysły na potrawy z uwzględnieniem produktów pełnoziarnistych?
Anna Starmach przekonuje, że potrawy z warzyw mogą być smaczne i proste w przygotowaniu. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: karmelizowaną marchewkę z orzechami, krem z selera z gruszką, tartę z marchewką, pietruszką i kozim serem oraz muffiny z marchewką i rodzynkami. Co na to Marcin Prokop, który nie przepada za warzywną kuchnią? Dlaczego ciasto powinno być schłodzone w lodówce przed włożeniem do piekarnika?
W kuchni Dzień Dobry TVN jurorka programu „Masterchef” Anna Starmach o oraz Gunnar przygotowali: sernik z islandzkiego serka kremowego z galaretką kawową na cieście z wafelków, pstrąga z migdałami i surówką z selera, kotleciki jagnięce i ziemniaki z pietruszką oraz naleśniki z cynamonem i jagodami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Maciek Szaciłło przygotował przepyszne tarty na słodko i na słono: tartę z tofu, czarnymi oliwkami i papryką, surową tartę czekoladową, tartę orkiszową i tartę z babaganoush. Życzymy smacznego!
Papardelle, lasagne i fritatta czyli kuchnia włoska! Swoje popisowe dania, z niewielką pomocą Piotra Kucharskiego, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Wojciech Brzozowski. Pycha!
Smacznie i zdrowo? Kasza! Maia Sobczak i Robin Szustkowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na dania z kaszy. Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną?
Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem, placek po niderlandzku, klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango, banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami, chleb bananowy oraz tortilla de patatas. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gerber, która prowadzi śniadaniowy bloga kulinarnego, wykonała przegląd śniadań w telewizji śniadaniowej:)
Campo di Fiori, Giordano Bruno, Antonio Vivaldi, Federico Fellini, huczne fety i ... pizza oraz makarony. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek, którzy prowadzą wspólnie bloga rodzicielskiego, przygotowali: makaron z brokułami w sosie śmietanowym z kurczakiem, makaron z domowym pesto, włoską sałatkę makaronową z mozzarellą i suszonymi pomidorami, włoską sałatkę z kiełkami oraz deser mascarpone z dodatkiem amaretto. Zahaczyli też o Hiszpanię:)
Co to jest ser podpuszczkowy? Jak się go robi? Które ze znanych osób go zamawia? Do jakich potraw się go wykorzystuje? O tym w Dzień dobry TVN opowiada Mikołaj Rey.
Skąd się wziął zapach octu, który od rana prześladował w naszym studio Dorotę Wellman? Czy to prawda, że Marcin Prokop śni się Annie Starmach? :) Jak prosto i szybko przygotować smaczne kanapki i domowy majonez? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała: kanapkę z wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli, z kurczakiem i chutneyem morelowym, burgera z ciecierzycą, rogale z halloumni i zielonym groszkiem. Smacznego!
Paulina Krupińska ostatnio odkryła w sobie nową pasję. Czy tylko gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem na zielono!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, których głównym składnikiem była żurawina. Tarta z fety, żurawiny i z orzechów, karkówka z dynią i żurawiną, krem z buraka z żurawiną i jogurtem chrzanowym oraz ciastka kruche z żurawiną i cytryną. Smacznego!
Trener personalny Jacek Bilczyński przekonuje, że to, co zjadamy ma istotny wpływ na naszą sylwetkę. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy posiłki, które są nie tylko pyszne i słodkie, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Te posiłki to... desery :) Skorzystajcie z jego przepisów na: naleśniki z borówkami i sosem waniliowym, dietetyczny czekoladowy pudding, dietetyczne cynamonowe muffiny!
Dla Olgi Głębickiej, finalistki konkursu "Gotuj o wszystko", kasza nie jest tylko dodatkiem, ale inspiracją do tego, by przygotować smaczne potrawy. W naszej kuchni Olga przygotowała: tabbouleh z kaszy gryczanej, ziołowe placuszki z kaszy manny, zimową zapiekankę z kaszy jęczmiennej, ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej i coulis z malin. Skorzystajcie z jej przepisów! Smacznego!
Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem?