W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Prus przygotowała orzeźwiające koktajle, smoothies i soki. Były więc: kokosowy milkshake z nutą pączków, soczysty koktajl z rukolą i grejpfrutem, shake z arbuza, koktajl „mechaniczna pomarańcza”, czekoladowo-kawowy milkshake, pomidorowy koktajl w stylu Gaspacho oraz koktajlowy chłodnik na szybko. W sam raz na upalne, letnie dni.
Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!
Przed nami wakacje, to już ostatni moment by doprowadzić naszą sylwetkę do "plażowego wyglądu". Czy w ciągu kilku tygodni jakie nam zostały jesteśmy jeszcze w stanie coś zmienić? O radę poprosiliśmy dietetyka i trenera gwiazd Jacka Bilczyńskiego.
Halibut smażony, ogórki zielone z mango, podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza i knedle z morelami, kruszonką i śmietaną - te smakowitości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.
Mateusz Banasiuk to człowiek wielu talentów – aktor, perkusista, pływak. A w kuchni Dzień Dobry TVN odkrył przed Wami jeszcze jeden talent - kulinarny. W towarzystwie Andrzeja Polana przygotował: polędwicę wieprzową z chrupiącą grzanką i jajkiem, burgery wieprzowe z hummusem z fasoli i groszku i czarną soczewicą oraz smażoną rybę w bułce z młodym burakiem, chrzanem i sałatą.
Mówimy Stany Zjednoczone – myślimy hot-dog. Japonia – sushi, Włochy – pizza. Pasjonat podróży - syn Małgorzaty Pieczyńskiej - Victor Wróblewski rzucił studia i zajął się pomaganiem Indianom w Ameryce Środkowej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy go razem mamą.
W ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" Andrzej Polan przygotował przepyszne dania, w których jednym ze składników były płatki owsiane, kukurydziane i jęczmienne. Na stole znalazły się: pomidory pieczone z serem, szpinakiem i mozarellą w kruszonce z płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, ciasto z płatkami jęczmiennymi i z truskawkami, pralina kukurydziana z morelami i pasztet ze słonecznika z płatkami owsianymi. Smacznego!
Anna Kapera i Martyna Czakanetsa w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały pyszne przekąski na kinder party: shake owsiany z owocami, pudding kakaowy z płatków owsianych, kokosanki bez glutenu, mini burgery z mięsa, muffiny marchewkowe z serkiem mascarpone, paluchy ziemniaczane, lemoniadę imbirową z granatem i arbuzowe gwiazdki z borówki. Te przekąski Wasze dzieci pokochają.
Z okazji 25-lecia wolnych wyborów w Polsce Jakub Kuroń - wnuk Jacka Kuronia w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które często gościły na stole w mieszkaniu dziadka w czasie spotkań opozycjonistów z czasów PRL. Był więc strogonow, pierogi ruskie Kuroniów i wątróbka po żydowsku.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował owocowo-kwiatowe smakowitości. W menu znalazły się: czekoladowa tarta truskawkowo-bazyliowa, syrop z kwiatów czarnego bzu i wanilii, truskawki marynowane oraz filety drobiowe z rzodkiewką i rabarbarem.
Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dania z warzywami i owocami sezonowymi, którymi możemy się cieszyć w czerwcu. Były to: sałatka z młodymi burakami, sałatka z arbuzem i zapiekanka z kalafiorem. Nie zabrakło też czegoś słodkiego, czyli babeczek z rabarbarem.
Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Katarzyna Maciąg i Marta Dymek przygotowały kilka dań na bazie botwinki na naszym stole pojawiły się m.in.: sałatka z kaszy gryczanej, chłodnik, kokosowe curry. Smacznego!
Odrobinę Ukrainy zagościło w kuchni Dzień Dobry TVN. A to za sprawą Anieli Redelbach, która przygotowała specjały naszych wschodnich sąsiadów: syrnyky, kruczenky, pierogi z rabarbarem i pierogi z ziemniakami i grzybami.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.
Pasjonat kuchni i smaków. Polski arystokrata wychowany we Francji. Potomek tego Mikołaja Reja. Gruzja rozsmakowuje się w pomidorach, arbuzach, melonach, winogronach i w bakłażanach. Jaka potrawa trafiła przez żołądek do serca Mikołaja?
Karolina i Maciej Szaciłło przywieźli przepisy z podróży poślubnej i postanowili się z nimi podzielić. W Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni z Synaju: beduiński chleb, sos na bazie tahiti, moussakę, baba ganoush, pudding ryżowy, herbatę beduińską.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował lekkie i pożywne dania: zupę krem ze szparagów, sałatkę z łososia i truskawek oraz przekąski w tempurze z majonezem ziołowym. W sam raz na lato. Smacznego!
Z okazji Dnia Matki Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które możecie przygotować dla swoich mam: bardzo zielone risotto i zupa pomidorowo-marchewkowa. Było też coś na słodko: waniliowe ciastka z truskawkami i bezy truskawkowo-czekoladowe.
W Kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gessler i Paweł Czapski przygotowali przysmaki, które jedli bohaterowie książek Haruki Murakamiego. Na stole pojawiły się: (nie)zwykła sałata Mari, łosoś Pana Komury i herbaciana Panna Cotta.
Niektóre dzieci nie lubią owoców. Dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na owocowe dania dla swoich pociech, Marieta Marecka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym, lane, pomarańczowe kluseczki, lody bananowe z rabarbarem, proste ciasteczka maślane do deseru lodowego oraz pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym. Smacznego!
Proste w przygotowaniu i smaczne potrawy z grilla w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Skorzystajcie z jego przepisów na: karkówkę w ziołowej marynacie z zieloną sałatką, steki wieprzowe z szałwią i jabłkami, hot dogi z frankfuterek i kaszankę w folii z cebulką. Jak grillować mięso, by nie wysychało?
Truskawki nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale także są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszności, w których głównym składniki były właśnie truskawki: chłodnik truskawkowo-arbuzowy, babeczki z truskawkami i mango, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy i czerwoną konfiturę.
Zieleń to nie tylko kolor wiosny, ale przede wszystkim zdrowego jedzenia. Wiedzą o tym Mariusz Czerkawski i Andrzej Polan. Dlatego przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: napój z avocado i zielonego ogórka, łososia smażonego z młodym bobem, szparagi z truskawkami i sosem ziołowo-cytrynowym oraz placki ziemniaczane z jajkiem i zielonymi sałatami.
W kuchni Dzień Dobry TVN było wiosennie i zielono, a to za sprawą kapusty, szpinaku i szparagów, które odgrywały główne role w daniach przygotowanych przez Piotra Kucharskiego. Na stole pojawiły się: gołąbki z młodej kapusty, kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami, sałatka z młodych ziemniaków z grillowanymi szparagami i trójkolorowy placek.
Andrzej Polan udowodnił w kuchni Dzień Dobry TVN, że pączki można przygotować na słono i są tak samo dobre, jak ich słodcy bracia. Obok pączków wiedeńskich na słono z młodymi warzywami i serem przygotował także: pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem oraz polskie pomidory z kurczakiem, sałatką z ogórka zielonego i młodego groszku. Pycha!
Matylda Rosłaniec – kostiumograf i blogerka kulinarna oraz Nikodem Rozbicki – aktor. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sałatkę ze szczawiu z truskawkami, szparagami i owczym serem, steki z sosem rabarbarowym z czerwonym winem i musztardą chrzanową oraz tartę limonkową Key Lime Pie. Smacznego!
W Wielkopolsce znajduje się zagłębie szparagów. Mikołaj Rey odwiedził Pana Mariana, który uprawia szparagi białe i zielone. Zobaczcie, jak wygląda proces obróbki szparagów i, jak powinno się obierać szparagi. Czy można je jeść na surowo? Dlaczego szparagi trzeba gotować na stojąco?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal przygotował dania, które z chęcią spałaszuje każde dziecko, nawet niejadek. Nasz gość skonsultował menu z córką, która również do „żarłoków” nie należy. Oto te dania: ptysie z serkiem ziołowym, pizza z parmeńską szynką i ananasem, Spring Rolls, parówki ośmiorniczki, naleśniki czekoladowe z owocami, chipsy z warzyw i zupa z zielonego groszku z grzankami.