Tradycyjny sernik z bakaliami
Składniki:
1 kg sera półtłustego
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru-pudru
8 żółtek
4 białka
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
rodzynki
skórka pomarańczowa – według uznania
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, budyń, mąkę ziemniaczaną, po łyżce sera i miksujemy na małych obrotach, aż wszystko się połączy, na jednolitą masę. Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli, łączymy łyżką z masą serową i dodajemy bakalie (według uznania) delikatnie mieszając. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C i pieczemy godzinę i 10 min.
Sernik z brzoskwinią
Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
3/4 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru-pudru
1/2 kostki masła
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Ciasto: masło ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy, ok. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy – zrobimy z niego spód sernika.
Masa serowa: masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku i łyżce sera i na końcu dodajemy budyń. Białka ubijamy z połową szklanki cukru, na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na ciasto wylewamy masę serową, układamy połówki brzoskwiń, ubitą pianę z białek, ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Wkładamy na godzinę i 15 min. do nagrzanego do 160 st. C piekarnika.
Sernik na zimno z marakują
Składniki:
150 g ciasteczek
70 g masła roztopionego
250 g serka mascarpone
500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
200 ml śmietanki-kremówki
3/4 szklanki cukru-pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 czubate łyżki żelatyny
10 sztuk owoców marakui
Przygotowanie:
Foremkę wykładamy zmiksowanymi ciasteczkami z masłem roztopionym.
Śmietankę 30% ubijamy z 4 łyżkami cukru-pudru, twaróg i serek mascarpone ucieramy z resztą cukru i mieszamy ze śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy, a następnie łączymy z masą serową i ekstraktem waniliowym. Gotową masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy miąższem z owoców marakui.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN