Przepis na faszerowaną kapustę mistrza Polana

W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.

Kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

3 żółtka

sól, pieprz

1/2 główki kapusty młodej

lubczyk świeży

koperek

pęczek cebuli dymki

boczek wędzony surowy kilka plasterków

100 g ser dojrzewający

1/2 główki młodej kapusty

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką, żółtkami, pieprzem i solą. Od razu po wyrobieniu kroimy na małe kopytka i gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru. Na oleju przesmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę dymkę, lubczyk. Łączymy z kopytkami, posiekanym koprem. Posypujemy serem dojrzewającym i zapiekamy w piekarniku kilka minut. Kapustę przesmażamy tylko na patelni, wrzucamy ją na podsmażoną wędzonkę i dymkę. Możemy delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne, gdyż dodając kopytka i tak troszkę tej wody otrzymają. Ma być zielona i lekko chrupiąca.

Faszerowana kapusta

Składniki:

1 główka kapusty młodej

200 g pieczarek

1 kg karkówki

natka pietruszki

koperek

cebula dymka

100 suszonych moreli

100 g słonecznika

cząber świeży lub suszony

100 ml śmietany

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy w wodzie, obieramy z większych liści, środek siekamy drobno. Mięso mielimy w maszynce. Na patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż odparuje nadmiar płynu, dodajemy cebulę dymkę i posiekaną kapustę. Następnie dodajemy śmietanę. Mięso łączymy z przesmażonymi warzywami, dodajemy słonecznik, posiekane morele. Doprawiamy cząbrem, solą oraz pieprzem. Miskę wykładamy gazą. Układamy liście na przemian z farszem. Zwijamy tworząc główkę kapusty. Kapustę parujemy lub gotujemy w wodzie.

Łosoś z kapustą młodą i purée jabłkowym

Składniki:

300 świeżego łososia

1 kg jabłek

1/2 główki młodej kapusty

1 cytryna

sól i pieprz

Przygotowanie:

Łososia sprawiamy solą i pieprzem. kapustę kroimy w grubsze kawałki i obsmażamy na patelni podlewając ją tylko niedużą ilością wody. Solimy z wierzchu. Jabłka prużymy na patelni i miksujemy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łososia smażymy z jednej strony 3-4 minuty, przekładamy na stronę drugą i wyłączamy palnik. Ryba dojdzie nam na patelni. Podajemy łososia z chrupiącą kapusta i purée jabłkowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości