Z rybą, krewetkami i kurczakiem. Bób!

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i... bób! Z bobu Piotr przygotował potrawkę z kurczaka, sałatkę z cukinii i z krewetkami, kotleciki rybne z sosem krewetkowym i ciepłą zieloną sałatkę z parmezanem. Oczywiście wszystkie propozycje zostały wzbogacone o zielony bób. Ile czasu trzeba gotować warzywo, by był al dente? I co warto wrzucić do gotującej się wody, by wzbogacić smak bobu?

Potrawka z kurczaka z bobem

Składniki:

500 g bobu

1 cebula

olej do smażenia

500 g mięsa z nóżek kurczaka

kieliszek białego wina

4 młode marchewki

200 ml śmietany kremówki 30%

pęczek koperku

800 g młodych ziemniaków

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebule podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Podsmażyć, podlać winem, przykryć i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone w plasterki marchewki, dusić. Bób podgotować na półtwardo, obrać i dodać do potrawki. Podlać śmietaną i dusić na wolnym ogniu, aż bób będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Sałatka z bobu, cukinii i pomidorów z krewetkami

Składniki:

500 g bobu

20 mrożonych dużych krewetek w pancerzach

2 cukinie

8-10 suszonych pomidorów

1 duży pomidor malinowy

oliwa z oliwek

sól i pieprz

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

świeże liście bazylii

cytryna

Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej i lekko słodkiej wodzie. Schłodzić i obrać. Cukinię przekroić wzdłuż, wybrać pestki. Pokroić w ukośne półksiężyce. Podsmażyć na patelni z oliwą i sokiem z cytryny, dodać do bobu. Pomidory suszone i świeżego pokroić i dodać do sałatki. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Krewetki obrać z pancerzy (pancerzy nie wyrzucać). Nabić po pięć sztuk na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, przez chwilę podsmażać, następnie ułożyć krewetki i obsmażyć z każdej strony po 1 minucie. Ułożyć na sałatce, polać sosem z patelni. Lekko skropić sokiem z cytryny. Posypać listkami bazylii.

Kotleciki rybne z bobem i sosem krewetkowym

Składniki:

225 g bobu (połowa paczki)

900 g ryby o białym mięsie lub łososia

600 g ziemniaków

sól i pieprz

cytryna

tymianek

mąka

masło klarowane do smażenia

Sos krewetkowy:

garść pancerzy z krewetek

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 szalotka

50 ml kremówki

1 pomidor malinowy

tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki i bób ugotować. Ziemniaki rozgnieść, dodać bób i wymieszać. Rybę ugotować najlepiej na parze, lub upiec w piekarniku. Obrać mięso i dodać do ziemniaków z bobem, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną skórki otartej z cytryny oraz listkami tymianku. Wymieszać i uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle aż się zezłocą.

Sos krewetkowy:

Na maśle podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pancerze krewetek i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i łyżeczkę listków tymianku, podsmażyć. Pod koniec dodać kremówkę, podgrzać. Następnie zmiksować na gładką masę, przetrzeć przez sito o drobnych oczkach żeby pozbyć się nie zmiksowanych pancerzy krewetek. Sos doprawić do smaku. Podawać z kotlecikami rybnymi. Zamiast sosu można podać kwaśną śmietanę doprawioną chilli i/lub ziołami.

Ciepła zielona sałatka z parmezanem

Składniki:

500 g bobu

1 pęczek zielonych szparagów

500 g zielonej fasolki szparagowej

250 g groszku cukrowego

kawałek parmezanu

3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

sok z cytryny

1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa ugotować (bób obrać) i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić na 10 minut do rozgrzanego do 180ºC. W tym czasie podsmażyć czosnek na maśle. Przelać masło z czosnkiem do słoiczka, dodać miód, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Warzywa przełożyć na duży talerz, połać sosem, wymieszać rękami i uformować stożek. Obieraczką do warzyw ściąć plastry z sera i ułożyć na warzywach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości