Gazpacho
Składniki:
4 duże pomidory
ogórek
papryka czerwona
ostra mała zielona papryczka
łyżeczka octu sherry lub białego octu winnego
łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skóry i usuwamy nasiona, drobno kroimy, to samo robimy z ogórkiem. Papryki drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy w misie. Dodajemy ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Całość delikatnie miksujemy. Gazpacho musi być dobrze schłodzone przed podaniem, więc najlepiej smakuje po nocy w lodówce.
Grecki chłodnik z orzechami włoskimi
Składniki:
500 ml greckiego jogurtu
2 ogórki zielone
300 ml drobiowego bulionu
2 ząbki czosnku
świeży koperek i mięta
garść obranych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż i wydrążamy nasionka, kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy. Kilka gałązek koperku i garstkę mięty siekamy drobno. Jogurt mieszamy delikatnie z bulionem, dodajemy ogórki, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rumienimy grubo posiekane orzechy włoskie – dekorujemy nimi chłodnik.
Zawijasy z cukinii i sera feta
Składniki:
2 cukinie
300 g sera feta
100 g sera ricotta
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy obieraczką do warzyw w cieniutkie długie płaty. Sera feta i ricotta mieszamy widelcem w misce, doprawiamy do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy każdy płat cukinii, tak by lekko zmiękła. Odsączamy delikatnie z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Na każdy płat cukinii nakładamy łyżeczką niewielką ilość masy serowej i zwijamy w rulonik. Zawijasy układamy dość ścisło na talerzu lub innym naczyniu i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN