Hiszpańskie tapas Joanny Chacińskiej

Wokalistka zespołu „Bisquit” Joanna Chacińska udowodniła nam, że nie tylko świetnie śpiewa, ale potrafi również gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna zdradziła, jak w polskich warunkach przygotować hiszpańskie tapas, a także przygotowała: gazpacho, grecki chłodnik z orzechami włoskimi i zawijasy z cukinii i sera feta. Smacznego!

Gazpacho

Składniki:

4 duże pomidory

ogórek

papryka czerwona

ostra mała zielona papryczka

łyżeczka octu sherry lub białego octu winnego

łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skóry i usuwamy nasiona, drobno kroimy, to samo robimy z ogórkiem. Papryki drobno szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy w misie. Dodajemy ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Całość delikatnie miksujemy. Gazpacho musi być dobrze schłodzone przed podaniem, więc najlepiej smakuje po nocy w lodówce.

Grecki chłodnik z orzechami włoskimi

Składniki:

500 ml greckiego jogurtu

2 ogórki zielone

300 ml drobiowego bulionu

2 ząbki czosnku

świeży koperek i mięta

garść obranych orzechów włoskich

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż i wydrążamy nasionka, kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy. Kilka gałązek koperku i garstkę mięty siekamy drobno. Jogurt mieszamy delikatnie z bulionem, dodajemy ogórki, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rumienimy grubo posiekane orzechy włoskie – dekorujemy nimi chłodnik.

Zawijasy z cukinii i sera feta

Składniki:

2 cukinie

300 g sera feta

100 g sera ricotta

pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie myjemy i kroimy obieraczką do warzyw w cieniutkie długie płaty. Sera feta i ricotta mieszamy widelcem w misce, doprawiamy do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy każdy płat cukinii, tak by lekko zmiękła. Odsączamy delikatnie z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Na każdy płat cukinii nakładamy łyżeczką niewielką ilość masy serowej i zwijamy w rulonik. Zawijasy układamy dość ścisło na talerzu lub innym naczyniu i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!