Pasta freska
Składniki na makaron:
12 jaj
2 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki kukurydzianej
Sos pesto alla trapanese
Składniki:
10 dag migdałów w płatkach
główka czosnku
25 dag pomidorów koktajlowych
tymianek świeży
olej extra vergine
Przygotowanie:
Myjemy pomidorki i kroimy je w ósemki. W tym samym czasie na patelni lub w piekarniku prażymy migdały. Szatkujemy tymianek. Mieszamy pomidory, z olejem, solą i tymiankiem. Wrzucamy do sosu uprażone ciepłe migdały, wszystko mieszamy. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Makaron podajemy na ciepło lub na zimno.
Carbonara
Składniki:
6 jajek dobrej jakości
suszony boczek (podgardle) lub guanciale
20 dag mielonego parmezanu
20 dag pecorino
pieprz mielony czarny
olej extra vergine
Przygotowanie:
Rozbijamy jajka wrzucamy je do miseczki. Dodajemy dużo pieprzu. Mieszamy mielony pecorino z mielonym parmezanem, by złagodzić słony smak pecorino. Na olej wrzucamy boczek lub podgardle pokrojone w paski i podsmażamy. Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy z boczkiem i podajemy.
Arrabiata
Składniki:
główka czosnku
pęczek pietruszki
suszona ostra papryka cała (peperoncino)
2 puszki pomidorów pelati po 40 dag
cebule
Przygotowanie:
Ugotować pomidory. Na patelni podsmażyć cebulę i dodać do nich ugotowane pomidory. Dolać 0,5 szklanki wody i posolić. Zostawić na 20 minut na delikatnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną, a oliwa wypłynie na wierzch. Siekamy czosnek, pietruszkę i suszoną paprykę. Na łyżce oleju podsmażamy czosnek, następnie dokładamy paprykę, pietruszkę i wyłączamy ogień pod patelnią. Wszystko mieszamy i zalewamy sosem pomidorowym. Następnie całość gotujemy 5 minut, aby sos nabrał smaku papryki, czosnku i pietruszki. Dodajemy makaron i podajemy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN