Włoskie makarony po polsku! Mamma Mia!

W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?

Pasta freska

Składniki na makaron:

12 jaj

2 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki kukurydzianej

Sos pesto alla trapanese

Składniki:

10 dag migdałów w płatkach

główka czosnku

25 dag pomidorów koktajlowych

tymianek świeży

olej extra vergine

Przygotowanie:

Myjemy pomidorki i kroimy je w ósemki. W tym samym czasie na patelni lub w piekarniku prażymy migdały. Szatkujemy tymianek. Mieszamy pomidory, z olejem, solą i tymiankiem. Wrzucamy do sosu uprażone ciepłe migdały, wszystko mieszamy. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Makaron podajemy na ciepło lub na zimno.

Carbonara

Składniki:

6 jajek dobrej jakości

suszony boczek (podgardle) lub guanciale

20 dag mielonego parmezanu

20 dag pecorino

pieprz mielony czarny

olej extra vergine

Przygotowanie:

Rozbijamy jajka wrzucamy je do miseczki. Dodajemy dużo pieprzu. Mieszamy mielony pecorino z mielonym parmezanem, by złagodzić słony smak pecorino. Na olej wrzucamy boczek lub podgardle pokrojone w paski i podsmażamy. Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy z boczkiem i podajemy.

Arrabiata

Składniki:

główka czosnku

pęczek pietruszki

suszona ostra papryka cała (peperoncino)

2 puszki pomidorów pelati po 40 dag

cebule

Przygotowanie:

Ugotować pomidory. Na patelni podsmażyć cebulę i dodać do nich ugotowane pomidory. Dolać 0,5 szklanki wody i posolić. Zostawić na 20 minut na delikatnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną, a oliwa wypłynie na wierzch. Siekamy czosnek, pietruszkę i suszoną paprykę. Na łyżce oleju podsmażamy czosnek, następnie dokładamy paprykę, pietruszkę i wyłączamy ogień pod patelnią. Wszystko mieszamy i zalewamy sosem pomidorowym. Następnie całość gotujemy 5 minut, aby sos nabrał smaku papryki, czosnku i pietruszki. Dodajemy makaron i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości