W kuchni Dzień Dobry TVN zazieleniło się. A to wszystko za sprawą zielonych owoców i warzyw, z których Andrzej Polan wyczarował: kopytka szczawiowe, zupę z ogórka zielonego, duszoną młodą kapustę z pomidorami i orzechami, a także ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi. Smacznego!
Gniewosz Kin i Mikołaj Rey zabrali nas w podróż do przyszłości. W kuchni-laboratorium Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni molekularnej: helikopterowy krem z cukinii z pomarańczą z koziego sera, halibuta i węgorza wędzonego z porem i emulsją z borowików stepowych, pierś z kaczki grillowana na steak rocku z spaghetti winno-korzennym i czekoladowy suflet kamikadze. Skorzystajcie z ich przepisów!
Nastała wiosna, a wraz z nią pojawiły się młode warzywa. Aby zachęcić do ich jedzenia, Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN lekkie i wiosenne dania: piklowaną sałatkę z rzodkiewek i ogórka, wiosenną rybę z ogórkiem i kuskusem, sałatkę z kaszy quinoa z soczewicą i fetą, a także zupę z grillowanych młodych warzyw. Pyszności!
Awokado jest dość kalorycznym owocem, ale tłuszcze zawarte w nim są dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Jest zaliczane do zdrowej żywności. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała trzy przepyszne dania, w których główną rolę odgrywało właśnie awokado. Oto one: sałatka z awokado i pomidorami, awokado w wersji śniadaniowej, tarta z awokado i deser czekoladowy z awokado.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przekonywał młodych aktorów z serialu "Sama słodycz" Olafa Marchwickiego i Olivię Kupczynski, że nie tylko słodyczami człowiek żyje! ;)
Julia Rosnowska i Marta Dymek wiedzą co warto jeść wczesną wiosną, by naładować się pozytywną energią! Które warzywa są teraz najzdrowsze i czy "nowalijki" w marcu to dobry pomysł?
Rozpoczęła się wiosna, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN zawitały zielone dania. Andrzej Polan przygotował: dorsza marynowanego z limonką, ogórkiem, selerem naciowym i zielonym jabłkiem, kurczaka pieczonego z pamelo, avocado i burakiem oraz kruszonka z limonką, pietruszką i bezą. Palce lizać!
Walentynki już za 4 dni. Obowiązkowa kolacja we dwoje! Oto nasze propozycje: penne z krewetkami, świderki z kurczakiem i fasolką szparagową, cannelloni w sosie orzechowym i kokardki z cukinią i kozim serem. Oczywiście przy świecach:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.
Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.
Do przygotowania hummusu potrzebujecie: ciecierzycy, wody, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, soli, tahini, oliwy, soku z cytryny oraz czosnku. Dużo składników, ale Piotr Kucharski - krok po kroku - wyjaśnia, co trzeba z nimi zrobić, aby powstał pyszny hummus.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN - w ramach akcji "Zboże smakuje i inspiruje" - Andrzej Polan przygotował: ciepłe rogaliki i bułeczki drożdżowe z maślanką, owocami i kruszonką, pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką, falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli i owsiankę z owocami. Smacznego!
Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!
Blogerka kulinarna, wokalistka i producentka muzyczna. Prywatnie żona Krzesimira Dębskiego. Nie ma chyba osoby w Polsce, która nie kojarzy jej z diamentowymi kolczykami:). W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Jurksztowicz przygotowała: frittatę, sałatkę z buraków z kozim twarożkiem, kurczak z pomidorami i bazylią, owoce zapiekane w koglu moglu.
Mikołaj Rey wybrał się w podróż po Polsce w poszukiwania idealnego mięsa na steki. A kiedy już je znalazł, nie przepuścił okazji, aby przygotować steki, które - znając talent kulinarny Mikołaja - musiały być przepyszne. No i do tego ten sos... Robert Kantereit nie mógł oderwać oczu od jedzenia.
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpiły ziemniaki. Piotr Kucharski przygotował z nich dania zasługujące na nagrodę. Na stole pojawiły się: zapiekanka Dauphinoise, pieczone ziemniaki, marynowane młode ziemniaczki, rozmarynowe ziemniaki z patelni, ziemniaki w mleku kokosowym. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach. Przygotowała dania, które z powodzeniem mogą być alternatywą dla kanapek do pracy. Był hummus z burakami, soczewica z ziołami i kurczakiem, sałatka z ryżowym makaronem oraz tarta z pomidorami i kozim serem.
Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie, placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka, polski hummus z fasoli Jaś i pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach... jak smakują? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Andrzej Polan.
Guma guar, sacharyna i innego rodzaju słodziki oraz konserwanty - oto czego możemy spodziewać się w pastach, które kupujemy w sklepach. Zobaczcie, co jeszcze wchodzi w ich skład.
Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach podsumowała karnawał miłym akcentem końcowym w postaci: kruchych róż karnawałowych, bezików z kremem czekoladowym, rożków z serem i konfiturą z róży, bananów w kokosowym cieście. Smacznego!
Mleko, cukier puder, czekolada gorzka, orzechy i masło - tak niewiele potrzeba, aby zrobić przepyszny krem czekoladowy według przepisu Piotra Kucharskiego.
Córka namawia ją na napisanie książki kucharskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN Ewa Gawryluk przygotowała: brownie, szarlotkę oraz dwukolorowy jogurt. Smacznego!
Motywem przewodnim w kuchni Andrzeja Polana było mleko, ale nie tylko krowie. Dla osób uczulonych na laktozę przygotował także mleko ryżowe i migdałowe. Udowodnił również, że mleko da się połączyć z mięsem, a dokładnie z łopatką wieprzową. Ponadto na stole pojawiały się: mleczne risotto z owocami oraz kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem. Smacznego!
Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)
Klasyczny sandwich na ciepło, bread and buter pudding, victoria sponge, coronation chicken i zapiekanka pasterska - to specjały kuchni brytyjskiej, które przygotowal w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Królowa Anglii byłaby zachwycona ich smakiem :)
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z gruszek. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakują gruszki pod kruszonką, gruszki w czerwonym winie z gorgonzolą, szaszłyki z karkówki z gruszkami. Mamy dla Was coś ekstra, czyli sernik z gruszkami i czekoladą. Kto z Was lubi gruszki?
Pomidorowe curry, sałatka z łososiem, polędwiczki wieprzowe z suszoną szynką, babeczki czekoladowe. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN urzędowała Ania Starmach! Smacznego!