Bread and butter, pudding z babki drożdżowej
Składniki:
10-12 kromek czerstwej babki drożdżowej
50 g masła
½ szklanki rodzynek lub żurawiny
3 szt. jajek
3 szt. żółtek
3 łyżki cukru
300 ml kremówki
300 ml mleka
50 g mocnego alkoholu
3-4 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Każdą kromkę babki posmarować masłem i ułożyć w formie „na zakładkę”. Wierzch posypać rodzynkami lub żurawiną. W dużej misce ubić żółtka z jajkami i 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodać śmietanę, mleko i alkohol, dokładnie ze
sobą wymieszać. Otrzymaną mieszanką polać babkę po wierzchu. Palcami docisnąć całość i odstawić na 20 min, aby baba wchłonęła płyn. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC. Piec 20 min. W tym czasie w rondelku podgrzać dżem morelowy z 1 łyżką wody. Po 20 minutach wierzch puddingu posmarować dżemem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem odstawić, aby lekko przestygł.
Marynowane jajka
Składniki:
5-10 szt. jajek
1 buteleczka (około 250 ml) koncentratu z buraków
2 łyżki octu
0,5 łyżeczki soli
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 szt. cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka gorczycy
Przygotowanie:
Jajka obrać i ułożyć w słoiku. Koncentrat razem z przyprawami i pokrojoną w krążki cebulą i
czosnkiem podgrzać. Odstawić do ostygnięcia i zalać jajka. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na minimum jeden dzień. Jajka mogę leżeć w marynacie do 4-5 dni. Im dłużej będą w zalewie
tym nabiorą bardziej intensywnego koloru i smaku.
Zupa z pieczonego drobiu
Składniki:
ćwierć pieczonego kurczaka lub kaczki
2 szt. marchewki
2 łodygi selera naciowego
mały kawałek pora
2 łyżki masła
200 g mrożonego groszku
4 szt. dymki
2 szt. ugotowanych na twardo jajek lub zamarynowanych jajek
pieprz i sól
1 łyżeczka cukru
sos sojowy do smaku
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Mięso z drobiu oddzielić od kości. Kości umieścić w garnku zalać wodą i gotować przez 1 godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie pokroić w plasterki marchewkę, seler i por. Podsmażyć na maśle. Zalać wywarem, dodać porwane w rękach mięso, groszek, posiekaną dymkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać z przekrojonym na połowę jajkiem.
Pasta z jajek i awokado
Składniki:
3 szt. jajek ugotowanych na twardo
1 szt. dojrzałego awokado
1 papryczka chilli
0,5 małej cebuli
sól i pieprz
sok z cytryny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie
Przygotowanie:
Jajka drobno posiekać. Awokado zmiksować z sokiem z cytryny. Wymieszać z jajkami. Dodać posiekane chilli i cebulę. Wymieszać, jeśli jest za gęste dodać jogurt. Podawać na dobrym pieczywie.
Pieczeń z musztardowymi ogórkami
Składniki:
200-300 g poświątecznej pieczeni lub mięsa z kaczki
200 g ogórków konserwowych
4 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka śmietany
dobre pieczywo
Przygotowanie:
Mięso posiekać lub porwać w rękach na podłużne paski. Podgrzać na patelni z odrobiną wody. Ogórki pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z musztardą i jogurtem. Pieczywo podgrzać, nałożyć na nie ogórki a u góry ciepłe mięso.
Sałatka z roszponki, szynki i pomarańczy
Składniki:
1 paczka roszponki
2 szt. pomarańczy
1 szt. czerwonej cebuli
10-12 plastrów szynki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Roszponkę umyć i ułożyć na dwóch talerzach. Pomarańczę obrać ze skórki tak aby pozbyć się też białego miąższu pod skórką (albedo). Następnie wyciąć fileciki omijając błony między cząstkami, ułożyć na sałacie. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok na patelnię. Sok podgrzać aż na patelni pozostanie gęsty sos. Na patelnię położyć plastry szynki i podsmażyć. Tak obsmażoną szynkę ułożyć na sałacie. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i posypać po sałacie. Pięć łyżek oliwy z oliwek wymieszać z łyżeczką musztardy, solą i pieprzem, wymieszać i polać po sałacie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN