Krem z bananów przed, a naleśniki razowe po treningu

W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła rodzina Lubertów - Tomek, Ewa i syn Kacper. Przygotowali zdrowie i zbilansowane dania: razowe naleśniki, tortillę kukurydzianą, krem z bananów i sałatkę ryżową z tofu. Smacznego!

Krem z bananów przed treningiem

Składniki:

2 banany

1/2 kubka odtłuszczonego jogurtu waniliowego

2 łyżki masła orzechowego

1 filiżanka płatków zbożowych o wysokiej zawartości białka

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Kroimy banany, miksujemy je z jogurtem. Dodajemy masło orzechowe, płatki i posypujemy cynamonem.

Naleśniki razowe po treningu

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 szklanka mleka (dowolnego)

1 jajko

szczypta soli

1 duży lub 2 małe, odtłuszczone jogurty owocowe

2-3 filiżanki jagód

torebka siekanych migdałów i orzechów laskowych

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, mleko, jajo na masę naleśnikową. Smażymy. Gotowe polewamy jogurtem, posypujemy jagodami, migdałami i orzechami.

Tortilla kukurydziana na obiad

Składniki:

3 placki tortilli kukurydzianej

8 łyżeczek dżemu bez cukru lub sosu (w zależności od upodobań)

folia aluminiowa na patelnię/toster

6 plastrów (ilość zależna od upodobań oraz ilości osób) sera cheddar

po 4 plastry jabłka na każdą tortillę

2-3 plasterki piersi z indyka

Przygotowanie:

Ogrzewamy toster do 350 st. C. Kupione, gotowe lub zrobione placki tortilli nasączamy wodą, aby zapobiec ich wyschnięciu. Smarujemy ulubionym dżemem lub sosem. Solimy. Następnie układamy tortille na na patelni wyłożonej folią aluminiową. Na tortille kładziemy cienkie plasterki sera cheddar,

jabłka i piersi z indyka. Pieczemy ok. 5 min., aż będą ciepłe.

Sałatka ryżowa z tofu

Składniki:

1 opakowanie twardego tofu

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 curry

1/3 wiórków kokosowych

2 szklanki ryżu brązowego

1 szklankę edamame (niedojrzałe strąki soi)

w zależności od gustu: obrane nasiona słonecznika i dyni, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Pocięte kawałki tofu mieszamy z łyżką oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki curry i wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 350 st. C przez 15 min. W misce mieszamy 2 szklanki ugotowanego ryżu brązowego, szklankę edamame, nasiona słonecznika i dyni, połówki pomidorów, pieprz, sól i łyżkę curry w oleju. Mieszamy z upieczonym toffu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości