Prosty krem z buraków
Składniki:
4 łyżki oliwy
1 kg buraków pokrojonych w plasterki
woda
sól kamienna lub morska
poszatkowana natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Buraki dusimy pod przykryciem na oliwie około 10 minut. Wlewamy wodę, tak aby przykryć nią warzywa. Całość gotujemy, aż buraki zmiękną. Miksujemy ręcznym blenderem. Solimy do smaku.
Podajemy ze świeżymi ziołami np. natką pietruszki.
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną
Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej lub niepalonej
1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej
1/2 selera pokrojonego w słupki
2 szt. marchewki pokrojone w słupki
1 szt. pietruszka pokrojona w słupki
3 łyżki oliwy
sól kamienna lub morska do smaku
dressing:
3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
1 łyżeczka miodu naturalnego
2 łyżeczki musztardy dobrej jakości
3 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz do smaku
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
poszatkowany pęczek natki pietruszki
poszatkowany pęczek koperku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną prażymy w garnku na sucho - około 5 minut, mieszając tak, aby się nie przypaliła. Zalewamy dwukrotną objętością wody (najlepiej wrzątku). Zagotowujemy i zmniejszamy gaz do minimum. Solimy i gotujemy pod przykryciem (w trakcie nie mieszamy), aż ziarenka będą miękkie, a cały płyn zostanie wchłonięty. W między czasie pokrojone warzywna korzeniowe polewamy oliwą i
posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. z termoobiegiem. Upieczone warzywa łączymy z kaszą, polewamy dressingiem i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Możemy opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.
Dressing: ocet, miód i musztardę mieszamy, aż się połączą. Wlewamy cienką stróżką oliwę i mieszamy, aż powstanie emulsja.
Deser - praliny migdałowe
Składniki:
200 g migdałów
4 łyżki płynnego miodu naturalnego
Przygotowanie:
Migdały mielemy w młynku do kawy lub w szybkoobrotowym robocie kuchennym na proszek. Przekładamy go do miski i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Formujemy z niego kulki. Przed podaniem, odstawiamy na około godzinę, aby
smaki się połączyły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN