KOTLECIKI Z INDYKA NA PARZE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
200 g kurczaka mielonego
200 g schabu mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
50 g bułki tartej
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 papryki oczyszczonej z nasion
1 łyżka oleju
woda do gotowania
1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
50 g śmietany
liście sałaty masłowej
Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj na liściach sałaty
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
3 jabłka
4 łyżki oleju
sól
1 łyżka sosu sojowego
szczypta cynamonu
szczypta cukru drobnego
2 łyżki słodkiej śmietanki
miska ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmażaj kawałki polędwicy z obu stron. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na łódeczki. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj jabłka, dolej wody i duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Dopraw cukrem solą i cynamonem. Na sam koniec wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i mięso jest gotowe. Podawaj z ryżem
EKSPRESOWE KURCZAKI PIECZONE W SOSIE WARZYWNYM
Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 duża czerwona papryka
sól
pieprz
½ łyżeczki oregano
3 listki laurowe
1 marchewka
2 ziela angielskie
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaki umyj i posól. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Wsadź kurczaki, ziele angielskie oraz listek laurowy do środka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze i polej nimi kurczaki. Piecz pod przykryciem około 45 minut.
MAKARON Z MINI KOFTAMI WOŁOWYMI I WARZYWAMI
Składniki:
200 g odsączonej soczewicy z puszki
1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie
400 g chudej mielonej wołowiny
2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry
1 cebula czerwona
pół cukinii
małe opakowanie kukurydzy z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 puszki mleka kokosowego
sól
pieprz
4 łyżki jogurtu naturalnego
ugotowany makaron kokardki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN