Kuchnia fit według Izy Janachowskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek i Izabela Janachowska przygotowali lekkie i zdrowe dania, które każdemu dodadzą sporo energii: lekką sałatkę z truskawkami, deser z mango i ricotty oraz wiosenny krem z rzodkwi.

Lekka sałatka z truskawkami (dla 4 osób)

Składniki:

200 g truskawek

200 g mini kulek mozzarelli

1/2 opakowania szpinaku baby

1/2 opakowania rukoli

1 mała czerwona cebula

100 g pomidorów suszonych w oliwie

5 łyżek oliwy z pomidorów

50 g orzechów włoskich

50 g pestek słonecznika

50 g suszonej żurawiny

ocet balsamiczny (opcjonalnie)

sól

pieprz

Przygotowanie:

Truskawki kroimy w 3 mm plasterki. Mini kulki mozzarelli kroimy na połówki. Szpinak i rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Cebulę siekamy w możliwie najcieńsze półplasterki. Pomidory wyjmujemy z oleju (olej zostawiamy) i kroimy w wąskie 3 mm paski. Orzechy włoskie rozdrabniamy, pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy truskawki, mozzarellę, szpinak, rukolę, cebulę, pomidory i oliwę z pomidorów, sól i pieprz. Przekładamy na talerz, posypujemy orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i żurawiną, i dekorujemy cieniuteńką strużką octu balsamicznego (opcjonalnie).

Deser z mango i ricotty (dla 4 osób)

Składniki:

2 dojrzałe owoce mango

2 łyżeczki cukru

400 g ricotty

1 limonka

2 cm świeżego imbiru

2 plasterki świeżego ananasa

odrobina whisky

50 g pistacji lub migdałów

50 g granoli

Przygotowanie:

Mango kroimy w małą kostkę, mieszamy z sokiem z limonki i cukrem, a następnie dzielimy na 2 części. Jedną część mieszamy ze startym imbirem. Drugą część mieszamy ze startą skórką z limonki. Pistacje lub migdały siekamy. W wysokiej szklance układamy warstwami: ricottę, mango z imbirem, pistacje, granolę, ricottę, mango z limonką, pistacje, granolę, ricottę i odstawiamy do lodówki. Na patelni grillowej smażymy półplasterki ananasa namoczonego w whisky i obsypanego cukrem. Serwujemy udekorowane ciepłym jeszcze ananasem.

Wiosenny krem z rzodkwi (dla 4 osób)

Składniki:

1 biała rzodkiew

2-3 bulwy topinamburu

1 biała część pora

1 mała biała cebula

800 ml wody lub bulionu warzywnego

1 fenkuł

natka pietruszki

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżka masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiew i topinambur obieramy i siekamy w drobną kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy. Fenkuła kroimy w jak najdrobniejsze paski (2-3 cm długości). Pietruszkę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i pora. Wlewamy wodę, dodajemy rzodkiew i topinambur i gotujemy do miękkości składników, a następnie miksujemy do konsystencji kremu. Solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy w głębokim talerzu posypaną parmezanem, pietruszką i fenkułem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości