Proste i niedrogie potrawy dla dzieci

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!

KUKURYDZIANE PLACUSZKI

Składniki:

1 puszka odsączonej kukurydzy

2 jajka

2-4 łyżki mąki

1 drobno posiekany szczypiorek

4 łyżki startego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Połowę kukurydzy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przełóż do miski i dodaj resztę kukurydzy wraz z pozostałymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj tyle mąki, by masa nie była zbyt lejąca. Uformuj niewielkie placuszki i smaż na głębokim tłuszczu.

KOPYTKA Z SOSEM KALAREPKOWO-KOPERKOWYM

Składniki na kopytka:

osolona woda do gotowania kopytek

180 g mąki pszennej

500 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych

2 łyżki kaszy manny

1 jajko

1 łyżeczka soli

Składniki na sos kalarepkowo-koperkowy:

1 duża kalarepa

pęczek koperku

1 cebula

1 łyżka masła

100 ml słodkiej śmietanki

woda

sól, pieprz

Przygotowanie kopytek:

Zagotuj wodę na kopytka. Ugotowane ziemniaki zgnieć dokładnie i dodaj kaszę manną oraz mąkę. Przełóż całość na stolnicę i dodaj jajko oraz sól. Wyrób ciasto. Uformuj następnie 2 wąskie i długie wałki i pokrój je na ukośne kawałki (1-2 cm szerokości). Wrzucaj je na gorącą wodę i gotuj od 3 do 5 minut (do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch)

Przygotowanie sosu:

Cebulkę drobno posiekaj, kalarepę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kalarepę i chwilę podsmażaj. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem około 25 minut. Sprawdzaj czy nie trzeba dolać wody. Gdy kalarepa rozpadnie się i będzie miękka dodaj słodką śmietankę i drobno posiekany koprek. Możesz całość zmiksować. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

KOPYTKA Z CUKREM I Z CYNAMONEM

Składniki:

Kopytka (przepis jak wyżej)

1 łyżka masła

szczypta cukru

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Ugotuj kopytka. Wyłóż na talerz i dodaj jedną łyżeczkę masła, szczyptę cukru i cynamonu.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

Składniki:

2 duże marchewki pokrojone na mniejsze kawałki

1 biała pietruszka pokrojona na mniejsze kawałki

1 duża cebula pokrojona na ćwiartki

pół selera pokrojonego w plastry

4 ziemniaki pokrojone w większą kostkę

4 ząbki czosnku obrane ze skóry

2 łyżki oliwy

2 łyżki groszku ptysiowego

1 litr wywaru warzywnego

sól, pieprz

szczypta czerwonej papryki

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka świeżego lub w przyprawie rozmarynu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa umieść na blaszce, skrop oliwą i posyp rozmarynem, solą oraz pieprzem. Piecz w piekarniku około 35 minut. W garnku podgrzej wywar. Dodaj warzywa korzeniowego bezpośrednio po upieczeniu i zagotuj. Dodaj czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę i podawaj z groszkiem ptysiowym.

KURCZAK W SOSIE BRZOSKWINIOWYM

Składniki:

200 g filetów z kurczaka

oliwa z oliwek

szczypta soli

szczypta czerwonej papryki w przyprawie

Sos:

300 g brzoskwiń z puszki bez zalewy

70 g masła

2-3 łyżki musztardy

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w oleju z czerwona papryką oraz solą. Odstaw na 15 minut. Następnie ugotuj kurczaka na parze lub podduś na patelni z odrobina wody. W rondelku rozgrzej masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i musztardę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę i wymieszaj z kurczakiem. Podawaj z ryżem lub kopytkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości