KUKURYDZIANE PLACUSZKI
Składniki:
1 puszka odsączonej kukurydzy
2 jajka
2-4 łyżki mąki
1 drobno posiekany szczypiorek
4 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Połowę kukurydzy zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przełóż do miski i dodaj resztę kukurydzy wraz z pozostałymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj tyle mąki, by masa nie była zbyt lejąca. Uformuj niewielkie placuszki i smaż na głębokim tłuszczu.
KOPYTKA Z SOSEM KALAREPKOWO-KOPERKOWYM
Składniki na kopytka:
osolona woda do gotowania kopytek
180 g mąki pszennej
500 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka soli
Składniki na sos kalarepkowo-koperkowy:
1 duża kalarepa
pęczek koperku
1 cebula
1 łyżka masła
100 ml słodkiej śmietanki
woda
sól, pieprz
Przygotowanie kopytek:
Zagotuj wodę na kopytka. Ugotowane ziemniaki zgnieć dokładnie i dodaj kaszę manną oraz mąkę. Przełóż całość na stolnicę i dodaj jajko oraz sól. Wyrób ciasto. Uformuj następnie 2 wąskie i długie wałki i pokrój je na ukośne kawałki (1-2 cm szerokości). Wrzucaj je na gorącą wodę i gotuj od 3 do 5 minut (do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch)
Przygotowanie sosu:
Cebulkę drobno posiekaj, kalarepę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kalarepę i chwilę podsmażaj. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem około 25 minut. Sprawdzaj czy nie trzeba dolać wody. Gdy kalarepa rozpadnie się i będzie miękka dodaj słodką śmietankę i drobno posiekany koprek. Możesz całość zmiksować. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
KOPYTKA Z CUKREM I Z CYNAMONEM
Składniki:
Kopytka (przepis jak wyżej)
1 łyżka masła
szczypta cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Ugotuj kopytka. Wyłóż na talerz i dodaj jedną łyżeczkę masła, szczyptę cukru i cynamonu.
ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW KORZENIOWYCH Z GROSZKIEM PTYSIOWYM
Składniki:
2 duże marchewki pokrojone na mniejsze kawałki
1 biała pietruszka pokrojona na mniejsze kawałki
1 duża cebula pokrojona na ćwiartki
pół selera pokrojonego w plastry
4 ziemniaki pokrojone w większą kostkę
4 ząbki czosnku obrane ze skóry
2 łyżki oliwy
2 łyżki groszku ptysiowego
1 litr wywaru warzywnego
sól, pieprz
szczypta czerwonej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka świeżego lub w przyprawie rozmarynu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie warzywa umieść na blaszce, skrop oliwą i posyp rozmarynem, solą oraz pieprzem. Piecz w piekarniku około 35 minut. W garnku podgrzej wywar. Dodaj warzywa korzeniowego bezpośrednio po upieczeniu i zagotuj. Dodaj czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę i podawaj z groszkiem ptysiowym.
KURCZAK W SOSIE BRZOSKWINIOWYM
Składniki:
200 g filetów z kurczaka
oliwa z oliwek
szczypta soli
szczypta czerwonej papryki w przyprawie
Sos:
300 g brzoskwiń z puszki bez zalewy
70 g masła
2-3 łyżki musztardy
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w oleju z czerwona papryką oraz solą. Odstaw na 15 minut. Następnie ugotuj kurczaka na parze lub podduś na patelni z odrobina wody. W rondelku rozgrzej masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i musztardę. Duś pod przykryciem około 10 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę i wymieszaj z kurczakiem. Podawaj z ryżem lub kopytkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN