Owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową
Składniki - Owsianka:
150g płatków owsianych górskich
300ml soku jabłkowego tłoczonego (mętnego)
Garść rodzynek
5 daktyli
Garść orzechów włoskich
Laska cynamonu
Kora cynamonowa
Konfitura:
500g obranych jabłek
500g obranej marchwi
Kora cynamonu
2 goździki
2 ziarna kardamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Sok z 1 pomarańczy
2 cm posiekanego imbiru
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej 2/3 ilości soku, odstaw na kilka godzin, aby napęczniały, następnie przełóż je do rondelka, dodaj resztę soku, przyprawy, podgrzewaj przez kilka minut.
Aby przygotować konfiturę jabłka zetrzyj na tarce, przysmaż je z imbirem, przyprawami i sokiem pomarańczowym oraz miodem, po 15 minutach dodaj startą marchew, konfiturę duś na małym ogniu około godzinę. Podgrzaną owsiankę podawaj z marchwiową konfiturą, orzechami, daktylami i rodzynkami.
Szarlotka marchewkowa
Składniki - Ciasto:
600g mąki
250g masła
100g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 żółtek
Piana:
7 białek
100g drobnego cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej
Nadzienie:
2kg jabłek
4 marchewki
Pół łyżeczki cynamonu
Sok z cytryny
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, schładzaj je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podziel na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą część rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jabłka i marchewki zetrzyj na tarce, duś w rondlu dodając miód, cynamon, sok z cytryny. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie. Białka ubijaj na sztywną piane, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę. Pianę wyłóż na masę owocową. Na jej wierzchu umieść pozostałe ciasto. (najlepiej, jeśli zetrzesz je na tarce) ciasto piecz około godziny w temperaturze 180 stopni
Zupa marchewkowa z jabłkiem
Składniki:
1 kg marchwi
4 jabłka
2 czerwone cebule
3cm świeżego imbiru
1l bulionu (warzywnego lub z kury)
200ml śmietanki kremówki
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Szczypta kuminu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta pieprzu cayenne
Szczypta curry
Sól, pieprz
Grzanki z chleba razowego
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek przysmaż drobno pokrojony czosnek, imbir, cebulę, po chwili dodaj pokrojone w kostkę jabłka i marchew, dodaj przyprawy, smaż przez chwile po czym całość zalej bulionem, Gotuj około 30 minut (aż marchew zmięknie) po tym czasie zblenduj zupę, dopraw do smaku, dodaj śmietankę, ponownie podgrzewaj, podawaj z grzankami i pietruszką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN