Sernik pyszny
Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Masa:
1 kg twarogu
3 jajka
1 szklanka cukru
budyń waniliowy
cukier wanilinowy
1/2 cytryny
1/2 szklanki oleju kujawskiego
2 białka z jajek
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść ze wszystkich produktów. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.
Masa: wymieszać mikserem wszystkie składnikami poza białkami, a z cytryny wycisnąć do masy sok. Ubić pianę z białek i wmieszać ją do masy. Na przygotowane wcześniej ciasto wylać masę i włożyć blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec ok. 50 min. Sernik można jeść na ciepło.
Zapiekanki
Składniki:
2 bagietki
1 kg dużych pieczarek
3 duże cebule
2 czerwone papryki
natka pietruszki
szczypiorek
0,5 kg sera żółtego (w plasterkach)
trochę masła i oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umyć, pokroić i usmażyć pieczarki. To samo zrobić z cebulą (na osobnej patelni). Zawartość obu patelni zmieszać. Paprykę, pietruszkę i szczypiorek umyć i pokroić. Pokroić bagietki, nałożyć masę grzybową, paprykę. Na jedną część zapiekanek położyć pietruszkę, na drugą – szczypiorek. Przykryć zapiekanki serem. Piec krótko w rozgrzanym piekarniku, używając tylko górnej grzałki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN