Tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremkę do tarty, wcześniej posmarowaną masłem. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. - tak aby ciasto miało złoty kolor.
Składniki:
4 pęczki cebuli dymki
3 pory
śmietanka łaciata 18% (1 szklanka)
20 plasterków kiełbasy krakowskiej suchej
6 jajek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ser dojrzewający
szczypiorek
Przygotowanie:
Białe części pora oraz odcięte młode cebulki wrzucamy do wrzątku lekko osolonego, gotujemy 3-4 min. i wrzucamy do zimnej wody. Pora kroimy w plastry 2-centymetrowe, cebulę przekrawamy na połówki i dzielimy na pojedyncze łódeczki. Warzywa układamy na upieczonym blacie, śmietankę łaciatą łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Masę wylewamy na tartę, wykładamy na wierzch cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C.
Risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby)
Składniki:
300 g ryżu arborio
śmietanka łaciata 12% (600 ml)
1 l bulionu warzywnego
2 szalotki
olej do smażenia
kalafior biały
kalafior romanesco
sól
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
100 g sera dojrzewającego
1 cytryna
koperek
300 g filetu z łososia
świeża bazylia
liść laurowy
lubczyk
koperek
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy pokrojoną szalotkę, dodajemy ryż i smażymy chwilę. W trakcie podlewamy białym winem; kiedy wino odparuje, dodajemy partiami gotujący bulion na przemian z gorącą śmietanką. Mniej więcej w połowie przygotowywania, do risotto dodajemy różyczki z kalafiora białego. Kiedy już risotto będzie prawie gotowe, dodajemy różyczki z kalafiora zielonego, koperek i skórkę z cytryny, doprawiamy czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy masło i ser. Podajemy np. do łososia. Wodę zagotowujemy, dodajemy sporą ilość soli, tak aby powstała solanka. Do solanki dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, wrzucamy do łososia na 8 min.
Truskawki w sosie śmietankowym
Składniki:
śmietanka łaciata 30% (500 ml)
8 żółtek
150 g cukru
wanilia
syrop z pędów sosny
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. 250 ml śmietanki ubijamy, a kolejne 250 ml zagotowujemy. Gotującą śmietanką zalewamy jajka, intensywnie mieszając. Do powstałej przestudzonej masy dodajemy ubitą wcześniej śmietankę. Garnek ponownie wstawiamy na palnik i mieszając podgrzewamy do momentu aż krem nam zgęstnieje. Truskawki kroimy na połówki, skrapiamy syropem z pędów sosny i podajemy na puszystym sosie ze śmietanki łaciatej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN