Humus z olejem konopnym, kuminem i pieczonymi warzywami
Składniki:
Na humus:
800 g ugotowanej cieciorki, lub 2 puszki x 400g
4 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
4- 6 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej papryki
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
opcjonalnie odrobina wody – jeśli pasta jest zbyt gęsta
Pieczone warzywa:
2 średniej wielkości cukinie
2 czerwone papryki
6 szalotek
2 główki czosnku
olej do pieczenia
Przygotowanie: Warzywa pokrój u upiecz. Opłukaną i osuszoną ciecierzycę przełóż do miksera, dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem świeżych ziół i sezamu), i wymieszaj na puree. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Podawaj z pieczonymi warzywami lub z pieczywem, posypane świeżymi ziołami i sezamem.
Dressing z awokado i kolendry, z olejem konopnym
Składniki:
1 miękkie, dojrzałe awokado
3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju konopnego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z limonki
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do sałaty, pieczonych warzyw, rzodkiewek itd…
Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym
Składniki:
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
ok 1/4 - ½ szklanki oleju konopnego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ szklanki orzeszków pinii
Przygotowanie: Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd….
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN