Makaron (przepis podstawowy)
Składniki:
4 jajka (około 50 g/szt.)
400 g mąki tortowej
2 szczypty soli
Przygotowanie:
Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek, wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Używając widelca, okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek aż całość się wymiesza. Następnie zagniatać rękami, aż uzyskamy jednolitą masę. Umyć ręce, oczyścić dokładnie stolnicę, ciasto które oczyściliśmy odłożyć na bok. Pozostałe ciasto zagniatać około 20 min. posuwistymi ruchami, lekko dociskając do blatu. Jeśli jest potrzeba, lekko posypać blat mąką, by się nie kleił. Ciasto jest gotowe, jeśli po około 10 minutach, rozkrojone nie ma gródek oraz powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza w środku.
Ravioli z żółtkiem
Składniki:
Świeże ciasto makaronowe
Farsz:
400 g sera ricotta
200 g liści szpinaku (mrożonych)
150 g tartego parmezanu
0,5 łyżeczki soli
2 szczypty gałki muszkatołowej
10 żółtek
Masło szałwiowe:
50 g masła
3-4 listki szałwii
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą ricottę, 100 g parmezanu i rozmrożone, posiekane i odciśnięte liście szpinaku. Przełożyć do szprycy cukierniczej lub do mocnego worka śniadaniowego, odciąć końcówkę lub jeden z boków. Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, pokroić w 6 cm kwadraty i na środku połowy kwadratów przy pomocy szprycy zrobić z farszu gniazdko. Do każdego z gniazdek włożyć żółtko i posypać parmezanem. Każdy z kwadratów przykryć płatem makaronu, zlepić dokładnie brzegi i przy pomocy okrągłej wykrawaczki wyciąć okrąg, ponownie dokładnie zlepić brzegi. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Masło rozpuścić, dodać liście szałwii i podgrzewać na wolnym ogniu. Ravioli podawać polane masłem szałwiowym.
Tagliatelle z sosem bolońskim
Składniki:
150 g mięsa z kiełbasy nieparzonej
1 cebula
1 marchewka
50 g selera naciowego
300 g mielonej wołowiny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
0,5 kieliszka czerwonego wina
niepełna szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
ciasto makaronowe
Przygotowanie:
Mięso z kiełbasy podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć, aż będzie lekko brązowa. Dodać koncentrat pomidorowy i wino, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Ciasto makaronowe rozwałkować nacieki placek, przekroić na połowę, każdą z części zrolować i pokroić w 5 milimetrowe „ruloniki”, następnie rozwinąć i ugotować w osolonej wodzie. Podawać wymieszane z sosem.
Makaronowy pudding
Składniki:
300 g wyłuskanych orzechów laskowych
300 g tagliatelle
4 łyżki masła
3 żółtka
100 ml śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe z prawdziwą wanilią
2 białka
Przygotowanie:
Orzechy wysypać na blaszkę do pieczenia i podpiec w rozgrzanym piekarniku, aż skórka będzie z nich odchodzić. Wyjąc, przełożyć na ściereczkę kuchenną, pocierając usunąć skórki. Orzechy posiekać i podsmażyć na maśle. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany wymieszać razem ze śmietaną wymieszaną z żółtkami, dodać do orzechów i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać z makaronem i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200ºC na 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN