Kurczę duszone z kolorowymi warzywami
Składniki:
1 cały kurczaka
1 pęczek młodej marchwi
1 pęczek cebuli dymki
1 cebula czerwona
2 kalarepki
10 młodych małych ziemniaków
3 łyżki groszku zielonego mrożonego
1 garść fasolki szparagowej mrożonej
koperek
masło klarowane do smażenia
pieprz
sól
Przygotowanie:
Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą. Mniej więcej na litr wody dajemy 25g soli. Na następny dzień kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem czarnym i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy: ziemniaki umyte i nieobrane, marchew, cebulę dymkę i cebulę czerwoną. Podsmażamy wszystko i zdejmujemy z patelni. Kurczaka ponownie wstawiamy na patelnię, podlewamy delikatnie wodą i dusimy. Kiedy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa podsmażone i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem
Składniki:
0,5 kg filetu z dorsza
2 jajka
koperek
2 łyżki majonezu
1 bułka kajzerka
1 pęczek cebuli dymki
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
2 jabłka zielone
4 ogórki gruntowe
2 kalarepki
bazylia świeża
Przygotowanie:
Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, cebulę dymkę przesmażamy krótko na maśle. Koperek drobno siekamy. Rybę mielimy przez maszynkę, bułkę również. Wszystkie składniki łączymy wraz z żółtkami. Wyrabiamy jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy w drobną kostkę zielone jabłko, ogórek zielony, cebulę dymkę, z tym że jabłka i ogórka nie obieramy. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Kotlety podajemy z warzywami.
Naleśniki z kapustą, jabłkami i serem
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
masło klarowane
ok. 100 ml wody
1 jajko
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pierzem. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy na bok.
Nadzienie:
½ główki kapusty młodej
1 jabłko, np. ligol
2 cebule dymki
100 ml śmietany 18%
150 g sera żółtego typu gouda
koperek
Przygotowanie:
Na patelni na rozpuszczonym maśle przesmażamy cebulkę dymkę, dodajemy poszatkowaną kapustę młodą i jabłko, doprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy śmietankę, koperek i na koniec starty ser. Farszem wypełniamy naleśniki i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN