JAJKA W KOSZULKACH
Składniki:
Jajka 10szt.
Szpinak świeży (garść)
Szynka dojrzewająca plastry 20szt.
Ser tarty parmezan 200g
Cebula dymka 1 pęczek
Rzodkiewki 2 pęczki
Masło klarowane 2 łyżki
Ocet 2 łyżki
Chleb wiejski kilka kromek
Olej rzepakowy 100ml
Cytryna 1szt.
Koperek
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, ocet i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy do momentu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plastry i umieszczamy w lodowatej wodzie. Kromki chleba owijamy szynką dojrzewającą, obtaczamy w tartym serze i smażymy na maśle na złoty kolor. Olej podgrzewamy delikatnie, dodajemy liście szpinaku, koperek, miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny. Jajka podajemy z grzankami, kroplami zielonego dresingu, plastrami chrupiących rzodkiewek i rzeżuchą.
KRÓLIK NA KOLOROWO
Składniki:
Skoki królika 6szt.
Wino białe 100ml
Śmietana 36% 250ml
Tymianek świeży
Pieprz czarny, sól
Składniki - chrupiące warzywa:
Czarna rzepa 1szt.
Rzodkiewka 1 pęczek
Kalafior romanesco 1szt
Brokuły 1szt.
Marchew z nacią 1 pęczek
Burak 1szt.
Kiełki słonecznika
Musztarda francuska 2 łyżki
Miód 2 łyżki
Sok z cytryny
Przygotowanie:
Skoki królika oprószamy dokładnie pieprzem i solą, obsmażamy na maśle klarowanym, podlewamy winem, odparowujemy. Dodajemy bulionu, tymianek świeży i dusimy do miękkości. Kiedy królik będzie miękki dodajemy śmietanę. Chwilę jeszcze gotujemy, lekko odparowujemy. Następnie buraka pieczemy w piecu na chrupiąco. Marchew, kalafiora, brokuły, rzodkiewki przesmażamy na maśle, czarną rzepę kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do lodowatej wody. Warzywa łączymy z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy buraka pokrojonego w małe cząstki i kiełki. Królika podajemy z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.
CIASTO SEROWE MOCNO CYTRYNOWE Z MIĘTĄ
Składniki na ciasto:
Jajka 3szt.
Żółtka 3szt.
Skórka i sok wyciśnięty z 4 cytryn
Cukier 250g
Masło 100g
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny, połączyć z jajkami, żółtkami, skórką z cytryny. Dodać cukier, masło i wszystko razem zagotować. Przetrzeć przez sitko.
Składniki na masę serową:
Ser biały mielony 1kg
Serek kremowy 400g
Żelatyna 60g
Herbatniki 3 opakowania
Krople miętowe do smaku
Masło 60g
Czekolada gorzka 50g
Czekolada mleczna 200g
Stokrotki do dekoracji
Przygotowanie:
W misce zmiksować sery, dodawać krem cytrynowy, pozostawiając 2 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Herbatniki zmiksować, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i masłem, ale schłodzonymi, dodać kilka kropel miętowych. Taką kruszonką wyłożyć dno tortownicy, wyłożyć masę serową i wstawić do lodówki. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą, udekorować listkami świeżej mięty, stokrotkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN