Bardzo kolorowa kuchnia. Na wiosnę!

Jej początek świętujemy nawet w naszej kuchni. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN dawno niewidziany Andrzej Polan, który zainspirowany pogodową aurą przygotował wiosenne menu. W nim między innymi: jajka w koszulkach, królik w winie, ciasto serowe z cytrynową miętą. Aż ślinka cieknie, smacznego!

JAJKA W KOSZULKACH

Składniki:

Jajka 10szt.

Szpinak świeży (garść)

Szynka dojrzewająca plastry 20szt.

Ser tarty parmezan 200g

Cebula dymka 1 pęczek

Rzodkiewki 2 pęczki

Masło klarowane 2 łyżki

Ocet 2 łyżki

Chleb wiejski kilka kromek

Olej rzepakowy 100ml

Cytryna 1szt.

Koperek

Rzeżucha

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy, dodajemy sól, ocet i wbijamy pojedynczo jajka. Gotujemy do momentu aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plastry i umieszczamy w lodowatej wodzie. Kromki chleba owijamy szynką dojrzewającą, obtaczamy w tartym serze i smażymy na maśle na złoty kolor. Olej podgrzewamy delikatnie, dodajemy liście szpinaku, koperek, miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny. Jajka podajemy z grzankami, kroplami zielonego dresingu, plastrami chrupiących rzodkiewek i rzeżuchą.

KRÓLIK NA KOLOROWO

Składniki:

Skoki królika 6szt.

Wino białe 100ml

Śmietana 36% 250ml

Tymianek świeży

Pieprz czarny, sól

Składniki - chrupiące warzywa:

Czarna rzepa 1szt.

Rzodkiewka 1 pęczek

Kalafior romanesco 1szt

Brokuły 1szt.

Marchew z nacią 1 pęczek

Burak 1szt.

Kiełki słonecznika

Musztarda francuska 2 łyżki

Miód 2 łyżki

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Skoki królika oprószamy dokładnie pieprzem i solą, obsmażamy na maśle klarowanym, podlewamy winem, odparowujemy. Dodajemy bulionu, tymianek świeży i dusimy do miękkości. Kiedy królik będzie miękki dodajemy śmietanę. Chwilę jeszcze gotujemy, lekko odparowujemy. Następnie buraka pieczemy w piecu na chrupiąco. Marchew, kalafiora, brokuły, rzodkiewki przesmażamy na maśle, czarną rzepę kroimy w cienkie plastry i wstawiamy do lodowatej wody. Warzywa łączymy z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy buraka pokrojonego w małe cząstki i kiełki. Królika podajemy z kolorowymi, chrupiącymi warzywami.

CIASTO SEROWE MOCNO CYTRYNOWE Z MIĘTĄ

Składniki na ciasto:

Jajka 3szt.

Żółtka 3szt.

Skórka i sok wyciśnięty z 4 cytryn

Cukier 250g

Masło 100g

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z cytryny, połączyć z jajkami, żółtkami, skórką z cytryny. Dodać cukier, masło i wszystko razem zagotować. Przetrzeć przez sitko.

Składniki na masę serową:

Ser biały mielony 1kg

Serek kremowy 400g

Żelatyna 60g

Herbatniki 3 opakowania

Krople miętowe do smaku

Masło 60g

Czekolada gorzka 50g

Czekolada mleczna 200g

Stokrotki do dekoracji

Przygotowanie:

W misce zmiksować sery, dodawać krem cytrynowy, pozostawiając 2 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Herbatniki zmiksować, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i masłem, ale schłodzonymi, dodać kilka kropel miętowych. Taką kruszonką wyłożyć dno tortownicy, wyłożyć masę serową i wstawić do lodówki. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą, udekorować listkami świeżej mięty, stokrotkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości