Wiosenna zupa z nowalijek
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego
3-4 szt. ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
200 g młodego szpinaku
1 pęczek szczawiu
1 pęczek koperku
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy (Jeśli listki są ładne, można pokroić i dodać do zupy). Szpinak i szczaw oczyścić i pokroić w paski, dodać do zupy. Całość gotować około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą, dodać chochelkę cieplej zupy aby się nie zważyła. Wlać do garnka i wymieszać.
Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Gołąbki z młodej kapusty z kasza jaglaną
Składniki:
1 główka młodej kapusty
3 łyżki masła
1 szt. cebuli
300 g kaszy jaglanej
3 pęczki botwinki
2 pęczki pietruszki
100 g rodzynek
1 jajko
sól i pieprz
Sos:
200 ml kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Z kapusty wyciąć głąb i gotować w osolonej wodzie. Gdy wierzchnie liście będą miękkie zdejmować i odstawić do ostygnięcia. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule podsmażyć na maśle. Dodać rodzynki i pokrojoną botwinkę (bez listków). Dusić przez chwilę aż botwinka będzie miękka. Pod koniec dodać pokrojone listki botwinki oraz posiekaną pietruszkę. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, posiekane listki botwinki, posiekaną pietruszkę i podduszoną cebulę z rodzynkami i botwinką. Wymieszać, nakładać na liście kapusty i zwijąć. Ułożyć w garnku w którym będzie można później całość zapiec, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu około 20 minut aż woda odparuje. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem i polać po wierzchu. Zapiec przez 10-15 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku.
Polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 szt. papryczki chilli
1 ząbek czosnku
skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sałatka:
2 szt. ogórków zielonych
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczawiu
olej
sok z cytryny
sól i pieprz
prażone pestki dyni
jogurt grecki
Sposób przygotowania:
Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni i przełożyć do moździerza. Dodać posiekaną papryczkę chilli, czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Utrzeć na pastę i połączyć z oliwą. Pastą natrzeć polędwiczki, Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150ºC na 40 minut.
W tym czasie przekroić ogórka wzdłuż, łyżką wybrać nasiona. Pokroić ogórka w półksiężyce. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać i dodać posiekany koperek i szczaw. Doprawić sokiem z cytryny, olejem, solą i pieprzem. Posypać prażonym pestkami dyni. Polędwiczki pokroić w plastry, podawać z sałatką, jogurtem greckim.
Truskawkowo-rabarbarowy Cobbler
Składniki:
5-6 łodyg rabarbaru
400 g truskawek
80 g cukru
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
2 łyżki cukru
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
100 g masła
2 łyżki mleka
1 szt. jajka
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki. Truskawki pokroić na połówki, jeśli są duże to na ćwiartki. Dodać skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać w misce i odstawić na 30 minut.
Cukier wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i ostrym nożem posiekać aż całość zacznie się łączyć. Palcami rozetrzeć masło zeby lekko je połączyć z mąką. Dodać jajko i mleko, wymieszać i połączyć w jedną kulę. Spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Truskawki z rabarbarem przełożyć najlepiej do okrągłego naczynia do zapiekania. Ciasto rozwałkować na podobną średnicę i nałożyć na truskawki i rabarbar. Na środku zrobić dziórkę.
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 35 minut.
Przepis Kazi Szczuki - zupa
2 szt. włoszczyzny ( najlepiej eko),
1 szt. natki,
kasza krakowska,
kasza pęczak,
olej rydzowy ( jest w eko sklepach)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN