Kuchnia w rytmie Papa Dance

Trudno w to uwierzyć ale zespół Papa Dance obchodzi właśnie swoje 30 lecie! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Stasiak przygotował kilka dań związanych z historią zespołu: sok anansowo-jarmużowy, twarożek owocowy, pasta z soczewicy na łódeczkach z cykorii i sushi. Smacznego!

Sok ananasowo-jarmużowy

Składniki:

2 ananasy

500 g jarmużu

Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na plastry, potem w kostkę. Jarmuż myjemy i kroimy na ok 2 cm paseczki. Z tak przygotowanych części przygotowujemy sok w wyciskarce. Do wypicia od razu po przyrządzeniu podawany w szklankach

Twarożek owocowy

Składniki:

500 g twarogu

400 g gęstego jogurtu naturalnego

siemię lniane

olej lniany

miód lub ksylitol

mrożone owoce (wiśnie lub truskawki)

świeże maliny, jagody

Przygotowanie: Mrożone owoce wkładamy do misy, dokładamy ser biały, 4-5 łyżek stołowych jogurtu naturalnego, wlewamy do tego 2 łyżki stołowe oleju lnianego i 2 łyżki stołowe miodu. Siemię lniane (3 łyżki stołowe) mielimy i zmielone dosypujemy do reszty. Całość blendujemy. Twarożek podajemy w miseczkach lub pucharkach, udekorowany świeżymi owocami np. malinami lub jagodami

Pasta z soczewicy na łódeczkach z cykorii

Składniki:

1 opakowanie soczewicy

1 słoiczek zielonych oliwek

1 słoiczek kaparów

1 papryka czerwona w słoiku

1 słoiczek anchois lub sardeli

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

cykoria

Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na klika godzin, najlepiej na noc. Potem soczewicę gotujemy z niewielką ilością soli. Dosłownie po kilku minutach soczewica jest gotowa. Odcedzamy ją i odstawiamy żeby ostygła. Po przestygnięciu soczewicę blendujemy. Po czym dodajemy do niej – w zależności od preferencji smakowych – 10-15 oliwek, tyle samo kaparów, 3-4 płaty smażonej papryki, kilka anchois lub sardelek i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszmy i doprawiamy pieprzem, solą, jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie, to papryczkę chilli (w proszku lub w płynie). Cykorię myjemy, odkrajamy końcówkę (od strony korzenia) i listki – łódeczki szykujemy do wypełnienia pastą. Pastę kładziemy w liście łyżeczką i gotowe.

Sushi

Składniki:

nori – kilka sztuk (6-8)

ryż do sushi 400 g

sos/ocet do sushi – 1 buteleczka

1 opakowanie pasty wasabi

2 opakowania wędzonej ryby

1 avocado (miękkie)

2 zielone ogórki

2 świeże czerwone papryki

2 serki śmietankowe

sos sojowy

tykwa marynowana

1 opakowanie imbiru marynowanego

Przygotowanie: Ryż kilkakrotnie płuczemy i odstawiamy w zimnej wodzie na 20 minut. Po czym gotujemy – 1,5 raza więcej wody niż ryżu. Jak woda się zagotuje, gotować ryż na małym ogniu przez 20 minut. Pilnować żeby woda nie wyparowała. Gotowy ryż przecedzamy, skrapiamy sosem/octem do sushi (3 łyżki stołowe) i odstawiamy, żeby ostygł. Przygotowujemy nadzienie do maków. W paseczki kroimy: rybę, avocado, zielone ogórki, czerwoną paprykę. Odpakowujemy tykwę – powinna już być pokrojona w paski. Na macie bambusowej kładziemy jeden arkusz Sushi nori, a na tym porcję przestudzonego ryżu i rozprowadzamy go po całości. Po jednej stronie smarujemy serkiem śmietankowym (może być Philadelphia), pastą Wasabi i kładziemy po kolei: rybę, avocado, ogórka, paprykę, tykwę – wszystko oczywiście już pokrojone w paski. Następnie całość zwijamy i kroimy na krążki – 2-3 centymetry. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości