Sok ananasowo-jarmużowy
Składniki:
2 ananasy
500 g jarmużu
Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na plastry, potem w kostkę. Jarmuż myjemy i kroimy na ok 2 cm paseczki. Z tak przygotowanych części przygotowujemy sok w wyciskarce. Do wypicia od razu po przyrządzeniu podawany w szklankach
Twarożek owocowy
Składniki:
500 g twarogu
400 g gęstego jogurtu naturalnego
siemię lniane
olej lniany
miód lub ksylitol
mrożone owoce (wiśnie lub truskawki)
świeże maliny, jagody
Przygotowanie: Mrożone owoce wkładamy do misy, dokładamy ser biały, 4-5 łyżek stołowych jogurtu naturalnego, wlewamy do tego 2 łyżki stołowe oleju lnianego i 2 łyżki stołowe miodu. Siemię lniane (3 łyżki stołowe) mielimy i zmielone dosypujemy do reszty. Całość blendujemy. Twarożek podajemy w miseczkach lub pucharkach, udekorowany świeżymi owocami np. malinami lub jagodami
Pasta z soczewicy na łódeczkach z cykorii
Składniki:
1 opakowanie soczewicy
1 słoiczek zielonych oliwek
1 słoiczek kaparów
1 papryka czerwona w słoiku
1 słoiczek anchois lub sardeli
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
cykoria
Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na klika godzin, najlepiej na noc. Potem soczewicę gotujemy z niewielką ilością soli. Dosłownie po kilku minutach soczewica jest gotowa. Odcedzamy ją i odstawiamy żeby ostygła. Po przestygnięciu soczewicę blendujemy. Po czym dodajemy do niej – w zależności od preferencji smakowych – 10-15 oliwek, tyle samo kaparów, 3-4 płaty smażonej papryki, kilka anchois lub sardelek i 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszmy i doprawiamy pieprzem, solą, jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie, to papryczkę chilli (w proszku lub w płynie). Cykorię myjemy, odkrajamy końcówkę (od strony korzenia) i listki – łódeczki szykujemy do wypełnienia pastą. Pastę kładziemy w liście łyżeczką i gotowe.
Sushi
Składniki:
nori – kilka sztuk (6-8)
ryż do sushi 400 g
sos/ocet do sushi – 1 buteleczka
1 opakowanie pasty wasabi
2 opakowania wędzonej ryby
1 avocado (miękkie)
2 zielone ogórki
2 świeże czerwone papryki
2 serki śmietankowe
sos sojowy
tykwa marynowana
1 opakowanie imbiru marynowanego
Przygotowanie: Ryż kilkakrotnie płuczemy i odstawiamy w zimnej wodzie na 20 minut. Po czym gotujemy – 1,5 raza więcej wody niż ryżu. Jak woda się zagotuje, gotować ryż na małym ogniu przez 20 minut. Pilnować żeby woda nie wyparowała. Gotowy ryż przecedzamy, skrapiamy sosem/octem do sushi (3 łyżki stołowe) i odstawiamy, żeby ostygł. Przygotowujemy nadzienie do maków. W paseczki kroimy: rybę, avocado, zielone ogórki, czerwoną paprykę. Odpakowujemy tykwę – powinna już być pokrojona w paski. Na macie bambusowej kładziemy jeden arkusz Sushi nori, a na tym porcję przestudzonego ryżu i rozprowadzamy go po całości. Po jednej stronie smarujemy serkiem śmietankowym (może być Philadelphia), pastą Wasabi i kładziemy po kolei: rybę, avocado, ogórka, paprykę, tykwę – wszystko oczywiście już pokrojone w paski. Następnie całość zwijamy i kroimy na krążki – 2-3 centymetry. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN